OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τους αγνοούμενους της Κύπρου

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τιμώντας την Ημέρα Αγνοουμένων, θα πραγματοποιήσει σχετική εκδήλωση την Τετάρτη, 31η Οκτωβρίου 2018, στις 7 μ.μ., στην Πύλη Αμμοχώστου.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν:
-η εικαστική έκθεση «Αγνοούμενοι-Στη σκιά της απουσίας τους» του Εικαστικού Εργαστηρίου Ζωγραφικής ARTe (Αθήνα)
-η έκθεση χαρακτικής «Μνήμες 1974» του εκπαιδευτικού και χαράκτη Στέλιου Στυλιανού
-βραβευθέντα έργα μαθητών Δημτοικής Εκπαίδευσης στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το ίδρυμα «Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων» κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016
-η έκθεση φωτογραφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους αγνοουμένους.

“Αγνοούμενοι: στη σκιά της απουσίας τους”

Το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης πραγματοποιήθηκε η εικαστική έκθεση “Αγνοούμενοι: στη σκιά της απουσίας τους” που άφησε έντονα συναισθήματα συγκίνησης και περισυλλογής στο θεατή.  Ήταν μια έκθεση για να ευαισθητοποιήσει με μοναδικό τρόπο το κοινό και να προβάλλει το θέμα των 1619 ΑΓΝΟΟΥΜΈΝΩΝ και κυρίως την απουσίας τους. Την απουσία, όπου για 44 ολόκληρα χρόνια «σκοτώνει» βουβά τους εκατοντάδες συγγενείς.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην Νεολαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και του Προεδρικού Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας και την Σχολή Εικαστικών Τεχνών ARTe.

Στην διάρκεια του τετραημέρου και για πρώτη φορά στα χρονικά προβλήθηκαν επίσης οι φωτογραφίες και τα ονόματα των 1619 ΑΓΝΟΟΥΜΈΝΩΝ. Η εικαστική έκθεση ήταν υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και της Α.Ε. τους Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ενώ η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) ήταν χορηγοί επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώθηκαν και παράλληλες εκδηλώσεις που περιλάμβαναν εκτός από την ημερίδα και την προβολή του ντοκιμαντέρ Αττίλας ’74, που γυρίστηκε στην Κύπρο από τον Μιχάλη Κακογιάννη και αποτελεί την προσωπική του μαρτυρία για την Κυπριακή τραγωδία.

Από την Ελλάδα στην Κύπρο

Λίγους μήνες μετά η εικαστική έκθεση ταξιδεύει στην Κύπρο και έχει ενταχθεί στην εκδήλωση που διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τιμώντας την Ημέρα Αγνοουμένων. Η εικαστική έκθεση “Αγνοούμενοι-Στη σκιά της απουσίας τους” θα εκτίθεται μεταξύ άλλων στις τρεις αίθουσες της Πύλης Αμμοχώστου μαζί με:

-έκθεση χαρακτικής “Μνήμες 1974” του εκπαιδευτικού και χαράκτη Στέλιου Στυλιανού,
-βραβευθέντα έργα μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης στον διαγωνισμό με θέμα τους αγνοουμένους που προκήρυξε το Ίδρυμα “Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων” κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016,
-έκθεση φωτογραφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους αγνοουμένους.

Οι εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό.
Διάρκεια εκθέσεων: 31 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 13.00 και 16.00 – 20.00

Σχετικά Άρθρα

Δεν ανησυχεί η Ρωσία για ενδεχόμενη σύλληψη του Πούτιν στη Μογγολία

otavoice

ΑΣΕΠ: Προσωρινά αποτελέσματα για 129 προσλήψεις σε σωφρονιστικά καταστήματα και ιατροδικαστικές υπηρεσίες

otavoice

Καταιγίδες στην Αττική, χαλάζι στο κέντρο της Αθήνας

otavoice

Κάμαλα Χάρις: Η Αμερική είναι έτοιμη να «γυρίσει τη σελίδα» του Τραμπ

otavoice

Ο ΟΗΕ αξιώνει τον «άμεσο» τερματισμό της επιχείρησης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

otavoice

Επιδείνωση καιρού: Καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι σήμερα και αύριο

otavoice