OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητες μας, η προστασία της υγείας και της ζωής και η λειτουργία του κράτους (βίντεο)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε διαδικτυακά, στα πλαίσια των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, για θέματα λειτουργίας του δημοσίου και των ΟΤΑ , στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

-Προτεραιότητα μας η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών, καθώς και η λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης για να συμβάλλουν στην αντιμετώπισης της κρίσης από τον κορονοϊό.

-Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τα αρμόδια υπουργεία αλλά και με τους 13 περιφερειάρχες και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Είμαστε σε διαρκή συνεργασία και επαφή με την αντιπολίτευση.

Διευκολύναμε τους δημόσιους υπαλλήλους με την άδεια ειδικού σκοπού.Ήδη 15,000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Δώσαμε ειδική άδεια απουσίας σε δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως καρδιοπάθειες, καρκινοπάθειες, πνευμονοπάθειες, μεταμοσχευθέντες κλπ.

Δώσαμε αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού σε δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε περιορισμό, λόγω του κορονοϊού.

Παρέχουμε ειδικό κωδικό του taxis μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα e.presence για τηλεδιασκέψεις στα στελέχη και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, για να συμμετέχουν ενεργά εξ αποστάσεως. Ταυτόχρονα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζει κατά προτεραιότητα με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών τη δυνατότητα λειτουργίας από απόσταση, για να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εξ αποστάσεως.

-Μετατίθεται κατά 2 μήνες κάθε προθεσμία στο δημόσιο για αιτήματα των εργαζομένων και των πολιτών, καθώς και για τις διοικητικές προσφυγές. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη μετατεθεί για τις 30 Ιουνίου αυτού του χρόνου η προθεσμία αιτήσεων για τα αδήλωτα τ.μ. Αιτήσεις οι οποίες κατατίθενται στους δήμους της χώρας και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

-Προκρίνουμε σε όλο το δημόσιο την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής επικοινωνίας. Οι εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις θα εξυπηρετούνται μόνο κατόπιν ραντεβού. Αυτό ισχύει και στα ΚΕΠ σε πολύ λίγες ημέρες. Μεριμνά ήδη γι αυτό το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το οποίο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

-Στηρίξαμε την αδιάλειπτη λειτουργία περιφερειών και δήμων, μέσω των τηλεδιασκέψεων και δώσαμε  την δυνατότητα λήψης αποφάσεων δια περιφοράς. Παράλληλα έχουν δοθεί οδηγίες για την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Δώσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση στην αυτοδιοίκηση 15 εκατ. ευρώ και δώσαμε την δυνατότητα απευθείας αναθέσεων στην προμήθεια υλικών που σχετίζονται με την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Η καθαριότητα οργανώνεται από τους δήμους τουλάχιστον σε δύο βάρδιες για να διασφαλιστεί ότι σε κάθε περίπτωση θα λειτουργεί κανονικά.

-Δώσαμε κατεύθυνση να υπάρχει προμήθεια ατομικών μέτρων προστασίας των υπαλλήλων του τομέα καθαριότητας στους δήμους και στις περιφέρειες. Οι εργαζόμενοι αυτοί
θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν και θα έχουν και την επόμενη μέρα της κρίσης τη στήριξη της πολιτείας.

-Ενισχύσαμε και διευρύναμε την λειτουργία του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.Εντάσσονται σε αυτό οι εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών, τα οποία δεν λειτουργούν, για να συνδράμουν στην στήριξη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη από φάρμακα από είδη πρώτης ανάγκης.

Σε ερώτηση του OTAVOICE.GR  για προσλήψεις προσωπικού κάλυψης έκτακτων αναγκών στην τοπική αυτοδιοίκηση, για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και της πολιτικής προστασίας , ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος απάντησε ότι στον τομέα Πολιτικής Προστασίας, την αρμοδιότητα αποκλειστικά την έχει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έχει την δυνατότητα, κατά παρέκκλιση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, να προχωρήσει σε προσλήψεις για έκτακτη εθνική ανάγκη. Όσο αναφορά την τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε ήδη νομοθετήσει να μπορούν να προσλάβουν εκτός διαδικασιών κατά παρέκκλιση, έκτακτο προσωπικό για τέσσερις μήνες, για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

 

Σχετικά Άρθρα

Ταυτόχρονες ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό – Εκατοντάδες τραυματίες μέλη της Χεζμπολάχ

otavoice

ΕΕ: Αποδεκτή η δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – 50 δισ. ευρώ για τους αγρότες

otavoice

Επίτροπος “Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού” ο Απ. Τζιτζικώστας – Η νέα σύνθεση της ΕΕ

otavoice

Eurostat: Τρίτη χειρότερη η Ελλάδα στην ΕΕ το 2023, σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση

otavoice

Επίθεση από τουρκικό Drone στο βόρειο Ιράκ, σε συνάντηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν

otavoice

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ενεργειακή υποδομή στο Σούμι

otavoice