OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Διεθνής αμφισβήτηση για το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα-Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

Διεθνείς παράγοντες αμφισβητούν την εγκυρότητα των δηλώσεων Ερντογάν-Υποβάθμιση από τον οίκο Fitch

Άνθρακας ο θησαυρός του Ερντογάν στη Μαύρη Θάλασσα.  Παρά τις θριαμβολογίες του Σουλτάνου για το κοίτασμα φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα και που όπως είπε, θα αλλάξει τον ρου της τουρκικής οικονομίας, η τουρκική λίρα συνέχισε την πτώση, ενώ οι μετοχές των εταιρειών πετροχημικών στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης Τουπράς, και Πετκίμ έπεσαν κατακόρυφα ύστερα από την παροδική άνοδο την περασμένη Τετάρτη πριν από τις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν.

Διεθνείς παράγοντες της ενεργειακής αγοράς και έγκυρα Ινστιτούτα, επισημαίνουν ότι το εύρημα δεν είναι ικανό για να αντιστρέψει την καταρρέουσα τουρκική οικονομία που υποφέρει από δομικές αδυναμίες και χρειάζεται άμεσα μέτρα. Επίσης οι ίδιοι κύκλοι αμφισβητούν τις δηλώσεις Ερντογάν ότι το 2023 η Τουρκία θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Θεωρούν ότι η διαδικασία εξόρυξης θα κρατήσει τουλάχιστον 6 με 7 χρόνια ενώ θα χρειαστούν και διεθνείς επενδυτές για να επενδύσουν στο έργο.

Σύμφωνα με το Eurasia Group, Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.   Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Eurasia Group στην έκθεσή του «οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα νέα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα υποτιθέμενα 800 δισ. κυβικά μέτρα».   Και υπογραμμίζει ότι η τουρκική λίρα, η οποία είχε ανακτήσει μέρος από τις απώλειές της με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Ερντογάν για την ύπαρξη κοιτάσματος, επανήλθε σε πτωτική τροχιά, λίγο μετά τις σημερινές επίσημες δηλώσεις.

Υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την Τουρκία 

σχημα συνεχίζουν να είναι τα νέα για την οικονομία της Τουρκίας καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναθεώρησε το outlook της Τουρκίας από σταθερό σε αρνητικό. Με τις δηλώσεις του ο Ερντογάν για ανακάλυψη κοιτασμάτων 320 δισ. κυβικών τόνων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα δεν κατάφερε να αναστρέψει την αρνητική εικόνα της τουρκικής οικονομίας.

Ο οίκος Fitch Ratings, αιτιολόγησε την απόφαση αυτή λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η έλλειψη αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής, παράγοντες οι οποίοι έχουν «επιδεινώσει τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης», όπως αναφέρει δημοσίευμα του in.gr.

Σχετικά Άρθρα

ΟΗΕ: Ο Λίβανος αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση καταστροφικών διαστάσεων

otavoice

Καιρός: Νοτιάδες, αραιή συννεφιά, υψηλές θερμοκρασίες

otavoice

ΣΥΡΙΖΑ: Προς ναυάγιο οδεύει η σύσκεψη των πέντε υποψηφίων προέδρων

otavoice

Ρωσία: Ο στρατός κατέρριψε 92 ουκρανικά drones

otavoice

Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα σε όλα τα μέτωπα: Λίβανος, Γάζα, Δυτική Όχθη

otavoice

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται προς τη Γη τις επόμενες ώρες

otavoice