OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Μέρκελ: “Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα”- Αναμένουμε λοιπόν

Αδειάζει τον Ερντογάν η Μέρκελ κάτω από τις πιέσεις Μακρόν ή παίζει επικοινωνιακό παιχνίδι;

“Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα” δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Είναι η πρώτη φορά που η Γερμανίδα καγκελάριος κάνει ξεκάθαρη αναφορά υπέρ της Ελλάδας , μιας και μέχρι σήμερα μιλούσε μόνο για αποκλιμάκωση της έντασης, χωρίς να παίρνει σαφή θέση στις προκλήσεις της Άγκυρας. Η Μέρκελ είπε ότι έχει συζητήσει έντονα το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, μια αναφορά που εξηγεί και την αλλαγή στάση της.

«Εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η κατάσταση να αποκλιμακωθεί. Είναι πολύ επικίνδυνη. Εκφράσαμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσέθεσε ότι «για μια ακόμη φορά παραπέμψαμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα ασχοληθούμε σε βάθος με την σχέση μας με τη Τουρκία κάτι που ασφαλώς έχει πολλές πτυχές».

Η  Γερμανία συνέχισε η Καγκελάριος, «τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων». «Αυτός ο διάλογος υπήρχε μέχρι το 2016. Από την σκοπιά μας πρέπει, ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, να ξαναρχίσει. Αλλά πρέπει ωστόσο να ανησυχεί κανείς για τις εντάσεις και θα επανέλθουμε σε βάθος τον Σεπτέμβριο”, κατέληξε η καγκελάριος.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου έχουν σημασία μιας και γίνονται την ώρα που συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο, με τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας να βρίσκεται στο επίκεντρο. Όπως είναι γνωστό θα υπάρχει σημερινή επικοινωνία της  κ. Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η δημοσιοποίηση της θέσης της είναι ένα μήνυμα στην Άγκυρα.

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου, στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννο Κρανιδιώτη

otavoice

Μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil (βίντεο)

otavoice

Ταυτόχρονες ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό – Εκατοντάδες τραυματίες μέλη της Χεζμπολάχ

otavoice

ΕΕ: Αποδεκτή η δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – 50 δισ. ευρώ για τους αγρότες

otavoice

Επίτροπος “Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού” ο Απ. Τζιτζικώστας – Η νέα σύνθεση της ΕΕ

otavoice

Eurostat: Τρίτη χειρότερη η Ελλάδα στην ΕΕ το 2023, σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση

otavoice