OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Τι είπε ο Μπάιντεν στον Πούτιν, κατά την ωριαία συνομιλία τους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά επί μια και πλέον ώρα για την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

“Η ασφαλής κλήση μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του Ρώσου προέδρου Πούτιν τελείωσε στις 12.06 τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον (19.06 ώρα Ελλάδας)”, δήλωσε αξιωματούχος μετά την πολυαναμενόμενη αυτή συνομιλία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «αποφασιστικά και θα επιβάλουν γρήγορες και σοβαρές συνέπειες» στη Ρωσία εάν ο Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε μια περίπου ωριαία τηλεφωνική επικοινωνία, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Πούτιν τι θα διακινδύνευε με μια εισβολή. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε στους δημοσιογράφους μετά την κλήση ότι οι συζητήσεις ήταν ουσιαστικές, αλλά οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί να εξακολουθήσει να εξαπολύει στρατιωτική επίθεση ούτως ή άλλως.
“Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι, εάν η Ρωσία αναλάβει περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλουν γρήγορο και σοβαρό κόστος στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε ευρεία διάδοση ο ανθρώπινος πόνος και μειώνουν τη θέση της Ρωσίας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν «ήταν ξεκάθαρος με τον Πρόεδρο Πούτιν ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συμμετάσχουν στη διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας, είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια».
Η κλήση μεταξύ των δύο ηγετών έρχεται λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ μετέφεραν ορισμένες από τις δυνάμεις τους από την Ουκρανία και διέταξαν την εκκένωση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού της πρεσβείας τους το Σάββατο, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι μια ρωσική εισβολή στη χώρα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. . Οι κινήσεις ήταν ακόμη ένα σημάδι ότι οι ΗΠΑ φοβούνται ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει εισβολή ανά πάσα στιγμή, μόλις μία ημέρα αφότου ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν προειδοποίησε τους Αμερικανούς στην Ουκρανία να φύγουν και ότι η στρατιωτική δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικό βομβαρδισμό που θα μπορούσε να σκοτώσει αμάχους.
Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους το απόγευμα του Σαββάτου ότι η κλήση μεταξύ των δύο προέδρων ήταν «επαγγελματική και ουσιαστική», αλλά «δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή στη δυναμική που εκτυλίσσεται τώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες».
«Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι ομάδες μας θα παραμείνουν δεσμευμένες τις επόμενες ημέρες», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους μετά την κλήση. “Η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει σε στρατιωτική δράση ούτως ή άλλως. Πράγματι, αυτό είναι μια ξεχωριστή πιθανότητα.”

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Μπάιντεν επανέλαβε τις ιδέες των ΗΠΑ για τον τρόπο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας, ενώ παράλληλα αντιμετώπισε ορισμένες από τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, αλλά σημείωσε ότι «παραμένει ασαφές εάν η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιδιώξει τους στόχους της διπλωματικά».
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία έχει λάβει απόφαση να εισβάλει, ο αξιωματούχος είπε: «Νομίζω ότι η ειλικρινής απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι δεν έχουμε πλήρη ορατότητα στη λήψη αποφάσεων του Προέδρου Πούτιν».
«Αλλά ξέρετε, δεν βασίζουμε την αξιολόγησή μας σε αυτό που λένε δημόσια οι Ρώσοι», συνέχισε ο αξιωματούχος. «Βασίζουμε την αξιολόγησή του σε αυτό που βλέπουμε στο έδαφος… που είναι η συνεχιζόμενη ρωσική συσσώρευση στα σύνορα με την Ουκρανία, και κανένα ουσιαστικό στοιχείο αποκλιμάκωσης ή πραγματικά οποιοδήποτε ενδιαφέρον για αποκλιμάκωση».

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε κατηγορήσει την Παρασκευή τις δυτικές χώρες και τον Τύπο ότι διαδίδουν μια «εκστρατεία παραπληροφόρησης μεγάλης κλίμακας» σχετικά με μια υποτιθέμενη επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες».
«Στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, ο παγκόσμιος χώρος πληροφόρησης αντιμετώπισε μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης χωρίς προηγούμενο στην κλίμακα και την πολυπλοκότητά του, σκοπός της οποίας είναι να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία προετοιμάζει εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας. », ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του.

Οι ΗΠΑ υπολόγισαν ότι η Ρωσία έχει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ χιλιάδες προστέθηκαν μόλις αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα, ξεκινώντας με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις. Συνέστησε σε όλους τους Αμερικανούς στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα για τη δική τους ασφάλεια το συντομότερο δυνατό.
“Προφανώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, δεν ξέρουμε ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί. Όμως ο κίνδυνος είναι τώρα αρκετά υψηλός και η απειλή είναι τώρα αρκετά άμεση ώστε αυτό απαιτεί η σύνεση”, είπε.
Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ο δήμαρχος Vitali Klitschko περιέγραψε τις προετοιμασίες που λαμβάνει η πόλη για να προστατεύσει “κρίσιμες και κοινωνικές εγκαταστάσεις υποδομής” σε “σε περίπτωση πιθανής έκτακτης ανάγκης”.
Στη δήλωση που εκδόθηκε στο Telegram ενόψει του Σαββατοκύριακου, ο Klitschko είπε: «Οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην πρόληψη ή την υπέρβαση τόσο των πιθανών προκλήσεων όσο και της αντοχής σε μια στρατιωτική επίθεση».
Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν, και μάλιστα θα αυξήσουν, την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να αμυνθεί εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την επιθετικότητά της.
«Όσον αφορά τα σχέδιά μας για το μέλλον, νομίζω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι αξιωματούχοι ήταν ξεκάθαροι, ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει την πορεία προς την κλιμάκωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν την υποστήριξή μας στην Ουκρανία, για να μπορέσει να αμυνθεί και εσείς. ξέρετε, αυτή η προσέγγιση δεν έχει αλλάξει», είπε ο αξιωματούχος.
Η κλήση το Σάββατο ήταν η τελευταία απόπειρα διπλωματίας μεταξύ των δύο ηγετών με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν είχαν μιλήσει για τελευταία φορά στο τηλέφωνο στα τέλη του περασμένου έτους. Πριν από αυτό, στις 7 Δεκεμβρίου, είχαν διαπραγματεύσεις μέσω τηλεδιάσκεψης. Η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν ως αρχηγών κρατών πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2021.
Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει επίσης συμμετάσχει σε μια σειρά δυτικών ηγετών σε συνομιλίες που μέχρι στιγμής έχουν φανεί άκαρπες για την εκτόνωση της κατάστασης.
Οι προσπάθειες για διπλωματία με τους Ρώσους θα συνεχιστούν, είπε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι να διατηρήσουμε ζωντανή την προοπτική αποκλιμάκωσης μέσω της διπλωματίας», είπε ο αξιωματούχος. “Αλλά είμαστε επίσης ξεκάθαροι για τις προοπτικές αυτού, δεδομένων των προφανών βημάτων που κάνει η Ρωσία στο έδαφος σε κοινή θέα, ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να μην δώσουμε στη Ρωσία κάθε ευκαιρία να αποφύγει δράση που πιστεύουμε ότι θα ήταν καταστροφική. Έτσι όπως πάντα, συνεχίζουμε σε δύο δρόμους».
Ο Μπάιντεν, ο οποίος περνά το Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ, συμμετείχε σε εικονική συνάντηση από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή με ηγέτες από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Το Συμβούλιο θα συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης.
Μαζί με τις ΗΠΑ, πολλές άλλες χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία επίσης. Την Παρασκευή, ένας Βρετανός διπλωμάτης είπε στο CNN ότι η βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο «απομακρύνει προσωρινά όλο το μη απαραίτητο προσωπικό και τα εξαρτώμενα άτομα» και «θα παραμείνει μια βασική ομάδα για να συνεχίσει τα βασικά καθήκοντα».

Πηγή CNN

Σχετικά Άρθρα

ΕΕ: Αποδεκτή η δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – 50 δισ. ευρώ για τους αγρότες

otavoice

Επίτροπος “Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού” ο Απ. Τζιτζικώστας – Η νέα σύνθεση της ΕΕ

otavoice

Eurostat: Τρίτη χειρότερη η Ελλάδα στην ΕΕ το 2023, σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση

otavoice

Επίθεση από τουρκικό Drone στο βόρειο Ιράκ, σε συνάντηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν

otavoice

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ενεργειακή υποδομή στο Σούμι

otavoice

Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα αυξήθηκε 1,5 °C τα τελευταία 30 χρόνια 

otavoice