OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σύνοδος κορυφής: Προσχέδιο με γερμανική μπούργκα

Το τελευταίο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που θα τεθεί υπόψιν των ηγετών δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για κυρώσεις στην Τουρκία

Το μεσημέρι ξεκινά στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να έχει δείξει τις φιλοτουρκικές της προθέσεις, μέσα από το προσχέδιο που κατέθεσε η γερμανική προεδρία.

Η κρίσιμη συζήτηση για την Τουρκία στη Σύνοδο των 27 τοποθετείται χρονικά στο δείπνο των ηγετών.

Τα νέα όμως δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την Ελλάδα. Το τελευταίο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που θα τεθεί υπόψιν των ηγετών δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για κυρώσεις στην Τουρκία. Πρόσθετες καταχωρίσεις στην κυπριακή λίστα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, επέκταση του σκοπού της λίστας και για την Ελλάδα “αν χρειαστεί” και νέα περίοδο χάριτος ως τον Μάρτιο προβλέπει -όπως είναι αυτήν την ώρα- το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.

Το κείμενο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν χθες ότι «υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ των χωρών σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, οι 27ηγέτες θα αποφασίσουν για δύο θέματα: αν θα προστεθούν και άλλα ονόματα και αν θα επεκταθεί η υπάρχουσα λίστα ως προς το εύρος εφαρμογής της.

Οι οιωνοί πάντως δεν είναι καλοί για την ελληνική πλευρά και με την παρούσα κατάσταση το προσχέδιο ρίχνει στα μαλακά την Τουρκία και δεδομένα θα ξεκινήσει νέος γύρος ανακλήσεων ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες. Από τη μια η Μέρκελ που εξακολουθεί να παίζει το δικό της ρόλο και κατ’ επέκταση το παιχνίδι της Τουρκίας και από την άλλη οι χώρες με επικεφαλής την Γαλλία που πιέζουν για αυστηρές κυρώσεις για όσα έχει κάνει η Τουρκία και προπαντός για την αδιάλεχτη στάση που κρατά σε πολλά θέματα εις βάρος κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η  Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το προσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις θέσεις της, προστατεύει για μια ακόμη φορά τον αγαπημένο συνέταιρο του Βερολίνου και αναμένεται να υπάρξει κλίμα σύγκρουσης. Επί της ουσίας δεν επιβάλλεται με την γερμανική πρόταση καμιά απολύτως κύρωση κατά της Τουρκίας που παίρνει νέα περίοδο χάριτος μέχρι τον Μάρτιο.  Είναι η ώρα να ασκηθεί ένα μεγαλοπρεπές βέτο και να μπει η Μέρκελ στη θέση της.

Οι κραυγές από χθες του γιαλατζί σουλτάνου για το προσχέδιο είναι στάχτη  στα μάτια μας , για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι επιβλήθηκαν στην Τουρκία κυρώσεις και να μην υπάρχουν πολιτικές αντιδράσεις και συνέπειες στο εσωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice

Έκρηξη Χάρη Δούκα: “Το ποτήρι ξεχείλισε…. ο Ανδρουλάκης να πάρει θέση”

otavoice