OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Καταγγελία ΠΟΥ για την Κίνα: “Δεν είχαμε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα για την προέλευση του κορονοϊού”

Οι εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορονοϊού δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, κατήγγειλε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες κάλεσαν αμέσως το Πεκίνο να παραχωρήσει «πλήρη πρόσβαση» στους ανεξάρτητους ειδικούς σε όλα τα δεδομένα που διαθέτει για το ξέσπασμα της πανδημίας, στα τέλη του 2019.

Στην έκθεσή της, που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, η ομάδα του ΠΟΥ η οποία ερεύνησε για τέσσερις εβδομάδες στην Ουχάν και στη γύρω περιοχή, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αναφέρει ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω κάποιου άλλου ζώου, ενός ενδιάμεσου ξενιστή. Η πιθανότητα να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο κρίνεται «εξαιρετικά απίθανη».

Ένας από τους ειδικούς της ομάδας είχε ήδη δηλώσει ότι η Κίνα αρνήθηκε να παράσχει ανεπεξέργαστα δεδομένα για τα πρώτα κρούσματα της Covid-19, γεγονός που ενδεχομένως περιέπλεξε τις προσπάθειες να κατανοήσουν πώς ξεκίνησε η πανδημία.

«Στις συζητήσεις μου με την ομάδα, εξέφρασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσον αφορά την πρόσβαση σε ανεπεξέργαστα δεδομένα. «Ελπίζω οι μελλοντικές συνεργατικές μελέτες να περιλαμβάνουν πιο έγκαιρη και ολοκληρωμένη ανταλλαγή δεδομένων» είπε ο Τέντρος.

Η αδυναμία της αποστολής του ΠΟΥ να εξάγει συμπεράσματα για το πού ή πώς ξεκίνησε να εξαπλώνεται ο ιός στους ανθρώπους σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι εντάσεις για το πώς ξεκίνησε η πανδημία – και για το αν η Κίνα βοήθησε στις προσπάθειες των επιστημόνων να το μάθουν ή αν τις εμπόδισε, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ.

«Η διεθνής μελέτη των εμπειρογνωμόνων για την πηγή του ιού SARS-CoV-2 καθυστέρησε σημαντικά και δεν είχε πρόσβαση σε πλήρη, πρωτότυπα δεδομένα και δείγματα» καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Κορέα, η Σλοβενία και η Βρετανία.

Μολονότι η ομάδα συμπέρανε ότι η διαφυγή του ιού από εργαστήριο της πόλης Ουχάν είναι η λιγότερο πιθανή υπόθεση, ο Τέντρος είπε ότι το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, ενδεχομένως με περισσότερες αποστολές ειδικών στην Κίνα. «Δεν πιστεύω ότι αυτή η αξιολόγηση ήταν αρκετά εκτεταμένη. Θα χρειαστούν και άλλα δεδομένα και μελέτες για να καταλήξουμε σε πιο στιβαρά συμπεράσματα», είπε κατά την ενημέρωση των χωρών μελών του Οργανισμού.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice