OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κρίσιμη εβδομάδα για την πανδημία – «Ασφυξία» στις ΜΕΘ

“Στοίχημα” φαίνεται πως αποτελεί η σταδιακή επιστροφή στην “κανονικότητα” με το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων το επόμενο διάστημα, πάντα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και με απαραίτητη προϋπόθεση τη θετική εισήγηση των ειδικών. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει επεξεργαστεί έναν οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown, όπως καταδεικνύουν και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, οι τελικές αποφάσεις και εξελίξεις όμως θα καθοριστούν από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας για την άμεση άρση μέτρων, με το σενάριο της παράτασης του lockdown και μετά την Καθαρά Δευτέρα να θεωρείται πολύ πιθανόν, δεδομένης της ασφυκτικής πίεσης που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά στην περιοχή του Λεκανοπεδίου. Εξάλλου, όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, οι αριθμοί τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών, παραμένουν υψηλοί. Τη Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 1.165 νέα κρούσματα, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο. Ο αριθμός είναι μικρότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα 24ωρα, όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι λιγότερα και τα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού (19.025 τεστ), που διενεργήθηκαν, λόγω του σαββατοκύριακου. Σε μία ημέρα ακόμη 39 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ αυτήν τη στιγμή, διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 477 ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή 11 περισσότεροι σε σύγκριση με την Κυριακή.

Είναι ενδεικτικές, εξάλλου, οι εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη και της ομάδας του για τον αριθμό των διασωληνωμένων, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση μέχρι τα τέλη του μήνα, με βάση τις προσομοιώσεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE που έχουν αναπτύξει. “Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), την Κυριακή ο αριθμός τους αυξήθηκε σε σχέση με το Σάββατο (466 από 452), ενώ αναμένεται να φτάσουν στους 561 μέχρι τις 25 Μαρτίου” αναφέρουν χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού που δημοσιεύει καθημερινά το enikos.gr. Πρόκειται για την κορύφωση των αναγκών σε διασωλήνωση σε ΜΕΘ γι’ αυτό το κύμα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice