OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μόσιαλος: “Μάλλον αποτελεσματικά τα εμβόλια στις γνωστές μεταλλάξεις”

Τα δεδομένα δεν είναι τόσο άσχημα, όσο συχνά αναφέρεται, σχετικά με τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού και, συλλογικά, τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια θα είναι μάλλον αποτελεσματικά για όλες τις μέχρι τώρα γνωστές παραλλαγές. Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Οι ερευνητές επί του παρόντος επικεντρώνονται στην παραλλαγή που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (γνωστή ως B.1.1.7), στην παραλλαγή της Νότιας Αφρικής/ΝΑ (B.1.351) και στην παραλλαγή από τη Βραζιλία (P1). Όπως και με το αρχικό στέλεχος, αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, ο κίνδυνος από τις νέες παραλλαγές είναι υψηλότερος για τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με σημαντικά υποκείμενα νοσήματα, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι αυτές προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια.

Μια συγκεκριμένη αλλαγή στο γονιδίωμα (η μετάλλαξη Ν501Υ) που έχουν η βρετανική, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη παραλλαγή, μπορεί να επιτρέπει την ταχύτερη μετάδοση του ιού. Επίσης, η μετάλλαξη Ε484Κ μπορεί να επηρεάζει την απόκριση των αντισωμάτων, δηλαδή πρακτικά μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα επαναμόλυνσης και ίσως επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι οι παραλλαγές της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής είναι πιο θανατηφόρες, αλλά υπάρχει μια αδημοσίευτη μελέτη για τη διασπορά της βραζιλιάνικης παραλλαγής και μια δημοσιευμένη για τη νοτιοαφρικάνικη, που παραθέτουν στοιχεία για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Για την αγγλική παραλλαγή, όπως επισημαίνει, γνωρίζουμε ότι διασπείρεται πολύ πιο εύκολα από την έως τώρα επικρατούσα. Τρεις αρχικές μελέτες έδειξαν ότι είναι κατά 30% πιο θανατηφόρα, αλλά τα αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν, γιατί υπήρχαν μεθοδολογικά προβλήματα στη συλλογή των στοιχείων. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει διαφορά στη θνητότητα για τους κάτω των 65 ετών και ότι η επιπρόσθετη θνητότητα εξαιτίας του νέου στελέχους είναι μικρή. Αλλά, και αυτή η μελέτη έχει μεθοδολογικά προβλήματα, όσον αφορά στη συλλογή των στοιχείων. Επομένως, τονίζει, η απάντηση είναι ‘δεν ξέρουμε πραγματικά αν το νέος στέλεχος είναι πιο θανατηφόρο’.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice