OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Πραξικόπημα φοβάται ο ψευτοσουλτάνος από απόστρατους ναυάρχους που… προειδοποιούν!

«Να ξέρετε τα όριά σας» απάντησε το καθεστώς στους απόστρατους

Ραγδαίες εξελίξεις στη Τουρκία, όπου τα ξημερώματα της Κυριακής 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξέδωσαν ανακοίνωση που κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση για την προσπάθεια αλλαγής της συνθήκης του Μοντρέ αλλά και της προσπάθειας ισλαμοποίησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Η εισαγγελία της Άγκυρας μάλιστα ξεκίνησε έρευνα για την ενέργεια των απόστρατων ναυάρχων. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας Τζεμ Γκιούρντενιζ.

Στην επιστολή τους, οι 103 απόστρατοι αναφέρουν πόσο σημαντική είναι η Συνθήκη του Μοντρέ και πως πρέπει να αποφευχθούν οι ενέργειες αλλαγής της. Συμπεριέλαβαν, μάλιστα, και προειδοποιητικές προτάσεις.

«Η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των 103 απόστρατων ναυάρχων.

Οι «φωνές» για ισλαμοποίηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από τον Ερντογάν προκλήθηκαν μετά την εικόνα Τούρκου ναυάρχου με σαρίκι να προσεύχεται, ενώ στην Τουρκία ο στρατός δεν πρέπει να εμπλέκεται σε θρησκευτικά ζητήματα. Μάλιστα ανέφεραν χαρακτηριστικά πως εικόνα αυτή έχει «προκαλέσει βαθιά θλίψη».

«Είναι ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν τις βασικές αρχές του Συντάγματος οι οποίες δεν μπορούν να αναθεωρηθούν. Καταδικάζουμε τις προσπάθειες απομάκρυνσης από τις σύγχρονες αρχές που έχει χαράξει ο Κεμάλ Ατατούρκ, και αντιστεκόμαστε με όλη την ύπαρξή μας», αναφέρουν.

«Σε αντίθετη περίπτωση η τουρκική δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις για την επιβίωση της, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και είναι αυτή η πρόταση που θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως απειλή πραξικοπήματος.

«Καθίστε φρόνιμα»

Αμέσως, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θεωρεί την ανακοίνωση των ναυτικών «απειλή πραξικοπήματος».

Τονίζει, δε, στην απάντησή της «Να ξέρετε τα όριά σας».

Η εισαγγελία της Άγκυρας ήδη ξεκίνησε έρευνα γι’ αυτή την ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 2 τα ξημερώματα.

Εν τω μεταξύ, οι Καλίν και Οκτάϊ, έβγαλαν ανακοίνωση, αναφέροντας το εξής: «Καθίστε φρόνιμα, γιατί θα υπάρχουν επιπτώσεις!».

Η Συνθήκη του Μοντρέ

Είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η σύμβαση παραχωρεί στην Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο.

Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών (σ.σ. ΟΗΕ) στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice