OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Βόρεια Ιρλανδία: Νέες ταραχές παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία από Λονδίνο και Δουβλίνο

Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία από το Λονδίνο, το Δουβλίνο και την Ουάσινγκτον, νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν απόψε στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία πλήττεται εδώ και μια εβδομάδα από ταραχές, τις οποίες η βρετανική επαρχία είχε να δει χρόνια.

Στο Μπέλφαστ, η αστυνομική δύναμη καταστολής των ταραχών αντιμέτωπη με τους Ρεπουμπλικανούς διαδηλωτές δέχτηκε πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ, καθώς προσπαθούσε να εμποδίσει το πλήθος να κατευθυνθεί προς τους Ενωτικούς διαδηλωτές, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που η βρετανική επαρχία συγκλονίζεται από αυτές τις πρωτοφανείς συγκρούσεις μετά το 1998, με μεγάλο αριθμό βλημάτων να εκτοξεύονται στην αστυνομία και να καίγονται αυτοκίνητα, κυρίως σε περιοχές όπου διαμένουν πιστοί στο βρετανικό στέμμα, προτεστάντες στην πλειοψηφία τους.

Τα βίαια αυτά επεισόδια, που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον τραυματισμό περισσοτέρων από 50 αστυνομικών, φέρνουν στο προσκήνιο τις μνήμες των 3.500 θανάτων που σημειώθηκαν κατά τις τρεις δεκαετίες των “Ταραχών” μεταξύ των καθολικών Ρεπουμπλικανών που θέλουν την επανένωση με την Ιρλανδία και των προτεσταντών Ενωτικών, ένθερμων υποστηρικτών της διατήρησης της ένωσης της επαρχίας με τη Βρετανία.

Οι νέες ταραχές ξέσπασαν παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία νωρίτερα σήμερα των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, που ένωσαν τη φωνή τους με αυτήν των ηγετών της Βόρειας Ιρλανδίας, Ενωτικών και Ρεπουμπλικανών, για να καταδικάσουν αυτήν την “απαράδεκτη” βία, μέσα σε ένα κλίμα έντασης και πικρίας στον απόηχο του Brexit.

 

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice