OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Πολωνός πρωθυπουργός: “Η χώρα μου επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ”

Η Πολωνία επιθυμεί να παραμείνει στην ΕΕ, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μία ημέρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το πολωνικό Σύνταγμα, μια απόφαση η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, ενδέχεται να οδηγήσει στο «Polexit».

«Η θέση της Πολωνίας είναι και θα είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια των κρατών», τόνισε ο Μοραβιέτσκι σε ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτηρίζοντας την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ «μία από τις σημαντικότερες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών» για την Πολωνία και την Ένωση. Ωστόσο χαιρέτισε την απόφαση του Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, κλιμακώνει τη διαμάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας. Ήδη από χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε «την ανησυχία της».

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε χθες «ανήσυχος» και τόνισε ότι η ΕΕ «θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου, το οποίο βρίσκεται «στην καρδιά της Ένωσης».

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό (…) υπάρχει κίνδυνος de facto εξόδου (της Πολωνίας) από την ΕΕ», έκρινε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμάν Μπον μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RMC/BFMTV.

«Πρόκειται για επίθεση κατά της ΕΕ», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός. «Είναι μια επίθεση εναντίον της ΕΕ» από «ένα συνταγματικό δικαστήριο το οποίο έχει γίνει υποχείριο της πολωνικής εξουσίας», κατήγγειλε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice