OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Έκκληση ΟΗΕ: Πάρτε μέτρα να προστατευτούν οι άμαχοι στη Μοζαμβίκη- Γίνονται εγκλήματα

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν επείγοντα μέτρα για την προστασία των αμάχων στη βόρεια επαρχία Cabo Delgado της Μοζαμβίκης, προειδοποιώντας ότι ο πληθυσμός είναι «απελπισμένος».

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα ανέφερε ότι οι επιθέσεις από ένοπλες ομάδες αυξήθηκαν στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες, αφήνοντας δεκάδες ανθρώπους νεκρούς και αναγκάζοντας χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

-Ο ΟΗΕ προτρέπει τη Μοζαμβίκη να διερευνήσει τη δολοφονία, αποκεφαλισμούς

«Η κατάσταση είναι απελπιστική τόσο για εκείνους που έχουν παγιδευτεί σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, με σχεδόν κανένα μέσο επιβίωσης όσο και για όσους εκτοπίστηκαν σε ολόκληρη την επαρχία και πέραν αυτού», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσέλετ σε δήλωση την Παρασκευή.

«Όσοι μένουν έχουν μείνει στερημένοι από βασικές ανάγκες και κινδυνεύουν να σκοτωθούν, να κακοποιηθούν σεξουαλικά, να απαχθούν ή να στρατολογηθούν με βία από ένοπλες ομάδες. Όσοι φεύγουν μπορεί να πεθάνουν προσπαθώντας », είπε.

Ένοπλες ομάδες έχουν προκαλέσει καταστροφή στο Cabo Delgado τα τελευταία τρία χρόνια, καταστρέφοντας χωριά και πόλεις στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους.

Οι επιτιθέμενοι έχουν εντείνει την επίθεσή τους τους τελευταίους μήνες και κατέλαβαν βίαια τμήματα εδάφους, καθώς οι πολίτες εξελίχθηκαν στη διαδικασία.

Αποκεφαλισμοί, απαγωγές
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν μια σειρά από επιθέσεις σε πολλά χωριά, με μάρτυρες να λένε ότι κάηκαν σπίτια και δημόσια κτίρια και δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανέφερε ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας αναφορές πολλών αποκεφαλισμών και απαγωγών.

Την περασμένη εβδομάδα, ύποπτοι επιτιθέμενοι αποκεφαλίστηκαν πάνω από δώδεκα άνδρες και αγόρια που συμμετείχαν σε τελετή μύησης ανδρών, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Η αναταραχή έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους από το 2017, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι πολίτες, σύμφωνα με την ομάδα δεδομένων και γεγονότων ένοπλων συγκρούσεων με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότεροι από 400.000 άλλοι έχουν εκτοπιστεί από τη σύγκρουση και έχουν καταφύγει σε κοντινές πόλεις.

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα δήλωσε την Παρασκευή μόνο από τις 16 Οκτωβρίου, περισσότερα από 14.000 άτομα είχαν φύγει από τη θάλασσα και έφτασαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Πέμπα. Τουλάχιστον ένα από τα σκάφη ανατράπηκε, σκοτώνοντας περίπου 40 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Χιλιάδες άλλοι πιστεύεται ότι παγιδεύονται σε περιοχές συγκρούσεων, με πολλούς να κρύβονται στη ζούγκλα για μέρες, ανέφερε ο ΟΗΕ.

«Ορισμένες περιοχές στερούνται οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας για πάνω από έξι μήνες, καθώς πολλές περιοχές στο βορρά έχουν αποκοπεί αποτελεσματικά από την υπόλοιπη επαρχία», ανέφερε η δήλωση.

Ο Μπατσέλετ τόνισε ότι ήταν «υψίστης σημασίας ότι οι κρατικές αρχές διασφαλίζουν την προστασία των αμάχων εντός και εκτός των περιοχών που πλήττονται από συγκρούσεις και ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες εγγυώνται ασφαλή, απρόσκοπτη πρόσβαση για παροχή βοήθειας και προστασίας που σώζει τη ζωή τους».

«Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο δεδομένου του κινδύνου της χολέρας και της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19», είπε, επισημαίνοντας ότι το Cabo Delgado συγκαταλέγεται στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον κοροναϊό της χώρας.

Το γραφείο δικαιωμάτων δήλωσε επίσης ότι έλαβε αναφορές για παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μοζαμβίκης τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών δολοφονιών.

Ο Μπάκελετ ζήτησε να διερευνηθούν όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί και οι δράστες να «λογοδοτήσουν».

Πηγή aljazeera.com

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice