OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Τζόρτζια επικύρωσε τη νίκη του Μπάιντεν

(CNN) Ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης της Γεωργίας Μπράιαν Κέμπ υπέγραψε την Παρασκευή τα τελικά αποτελέσματα  που δίνουν επίσημα τις 16 εκλογικές ψήφους της πολιτείας στον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

“Ο κυβερνήτης έχει επισημοποιήσει την πιστοποίηση που παραδόθηκε στο γραφείο μας από τον υπουργό Εξωτερικών – όπως απαιτείται από τον κρατικό νόμο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Kemp, Tate Mitchell στο CNN.
Η πιστοποίηση είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τις μακροχρόνιες προσπάθειες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών στη Τζόρτζια, και όλα εκτός από τη σφραγίδα της λεπτής νίκης του Μπάιντεν στην πολιτεία.

Ο κρατικός νόμος απαιτούσε από τον Kemp να απονέμει τις εκλογικές ψήφους της Τζόρτζια  στον πιστοποιημένο νικητή των προεδρικών εκλογών. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής την Πέμπτη απέρριψε μια τελευταία δίκη που προσπάθησε να αποκλείσει την πιστοποίηση και η νίκη του Μπάιντεν πιστοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τον υπουργό Εξωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσπεργκερ.
“Ο κρατικός νόμος απαιτεί τώρα από το γραφείο του κυβερνήτη να επισημοποιήσει την πιστοποίηση, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την εκστρατεία του Τραμπ να ακολουθήσει άλλες νομικές επιλογές και μια ξεχωριστή αρίθμηση αν το επιλέξουν”, δήλωσε ο Κέμπ, προσθέτοντας αργότερα, “Ως κυβερνήτης, έχω επίσημη ευθύνη να ακολουθήσω το νόμο και αυτό θα κάνω.
Η ανακοίνωση συμπληρώνει μια μέρα ανεμοστρόβιλου όπου το γραφείο του Raffensperger ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν πιστοποιημένα, μόνο για να στείλει μια «διόρθωση» μία ώρα αργότερα, λέγοντας ότι η διαδικασία ήταν ακόμη σε εξέλιξη. Ένα τρίτο δελτίο τύπου περίπου στις 16:00 ET, δήλωσε ότι η πιστοποίηση ολοκληρώθηκε.

Ο Μπάιντεν κέρδισε τη Τζόρτζια με 12.670 ψήφους, ή 0,26% των σχεδόν 5 εκατομμυρίων ψηφοφοριών σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα τελικά επικυρωμένα αποτελέσματα από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τζόρτζια.
“Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα”, δήλωσε ο Ράφενσπερτζερ σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα την Παρασκευή. “Ως υφυπουργός, πιστεύω ότι οι αριθμοί που παρουσιάζονται σήμερα είναι σωστοί.”
Λόγω του στενού περιθωρίου, η εκστρατεία Trump μπορεί να ζητήσει εκ νέου καταμέτρηση. Η Τζόρτζια διενήργησε ήδη έλεγχο σε επίπεδο πολιτείας, μετρώντας περίπου 5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια και οποιαδήποτε μελλοντική εκτίμηση είναι εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει τα αποτελέσματα.
Η πιστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι συνήθως τυπική, αλλά η διαδικασία έχει γίνει το τελευταίο πεδίο μάχης στην μακροχρόνια προσπάθεια του Τραμπ να προσκολληθεί στην εξουσία. Η εκστρατεία του προσπαθεί να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την πιστοποίηση σε βασικές πολιτείες με την ελπίδα να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν μέσω του Electoral College.
Το καθεστώς καθίσταται ουσιαστικά αδύνατο εάν τα βασικά κράτη πιστοποιήσουν τα προεδρικά τους αποτελέσματα πριν από τις 8 Δεκεμβρίου, το οποίο είναι γνωστό ως προθεσμία «ασφαλούς λιμένα» σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Τώρα που η Τζόρτζια έχει πιστοποιήσει τα αποτελέσματά της, το κράτος έχει εκπληρώσει την προθεσμία και το Κογκρέσο οφείλει να σέβεται το υπέρ των εκλογέων υπέρ του Μπάιντεν.
Ενώ περνούσε από τις προτάσεις να επισημοποιήσει τη νίκη του Μπάιντεν, ο Κέμ έθεσε ταυτόχρονα ανησυχίες για την ακεραιότητα της διαδικασίας και μάλιστα αγκάλιασε μερικές από τις καταγγελίες του Τραμπ για τη διαδικασία στη Τζόρτζια.
Ο Kemp ζήτησε από τον Raffensperger να διενεργήσει μερικό έλεγχο των ψηφοφόρων που απουσιάζουν για να ελέγξει αν οι υπογραφές ταιριάζουν – υποχωρώντας σε μια επίμονη απαίτηση από τον Trump καθ ‘όλη τη διαδικασία μετά την εκλογή. Δεν είναι σαφές εάν αυτό μπορεί να συμβεί σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας και το CNN έχει επικοινωνήσει με το γραφείο του Raffensperger για σχόλια.


Ο Τραμπ ανέφερε τον κυβερνήτη  σε τουλάχιστον έξι tweet, από την Ημέρα των Εκλογών, ενθαρρύνοντας τον Κέμπ να «σκληρύνει» και να κάνει το κράτος «ανατροπή των Ρεπουμπλικανών», παρόλο που οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια υποστήριξαν τον Μπάιντεν, τον δημοκρατικό υποψήφιο. Ενθάρρυνε επίσης τον Kemp να “αναλάβει την ευθύνη” αφού κατέστη σαφές ότι ο έλεγχος δεν αποκάλυψε εκτεταμένες παρατυπίες.
Ωστόσο, στα tweets, ο Τραμπ κατηγόρησε επίσης τον Κέμπ, κατηγορώντας τον για μια νομική συμφωνία που το κράτος κατέληξε νωρίτερα φέτος με δημοκρατικές ομάδες σχετικά με τις ψήφους που απουσιάζουν. Το γραφείο του Raffensberger δήλωσε ότι ο Τραμπ χαρακτηρίζει εσφαλμένα τη συμφωνία, γνωστή ως διάταγμα συναίνεσης, το οποίo ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έχουν αποδυναμώσει τους κανόνες επαλήθευσης για τα ψηφοδέλτια που απουσιάζουν.
Ο Kemp είπε επίσης ότι ήταν “απαράδεκτο” ότι βρέθηκαν μικρές παρτίδες ψηφοφοριών που δεν μετρήθηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Οι εκλογικοί αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα ότι αυτά τα λανθασμένα ψηφοδέλτια προκλήθηκαν από λάθη και ανικανότητα – όχι απάτη. Ο Ράφενσμπεργκερ απέκλεισε τις προσπάθειες  του Τραμπ και των συμμάχων του GOP να υπονομεύσει τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στο κράτος και υπερασπίστηκε σθεναρά την ακεραιότητα του προεδρικού αγώνα στη Τζόρτζια.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice