OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Διερευνητικές εν μέσω πυροβολισμών στον Έβρο- Σε εγρήγορση οι συνοριακές δυνάμεις Ελλάδας-Frontex

Η  αποκάλυψη του γερμανικού Spiegel για το επεισόδιο με πυροβολισμούς από Τούρκους κατά περιπόλου Ελλήνων Αστυνομικών και ανδρών της Frontex στα σύνορα του Έβρου, δείχνει πως η Τουρκία παραμένει σταθερά αμετακίνητη από την επιθετική τακτική, επιδιώκοντας να δείξει πως είναι η κυρίαρχη δύναμη που μπορεί την ίδια ώρα που τείνει χέρι συνεργασίας να λειτουργεί σαν εισβολέας και τρομοκράτης. Μάλιστα μέσα σε αυτό το κλίμα θα βρεθεί η τουρκική αντιπροσωπεία στην Αθήνα στις 16 Μαρτίου, για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, που όπως φαίνεται δεν αφήνουν περιθώρια συνεννόησης και  κυρίως η τουρκική πλευρά τις χρησιμοποιεί σαν άλλοθι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφύγει τις κυρώσεις.

Το συγκεκριμένο περιστατικό όπως αναφέρεται δεν είναι το μοναδικό και σύμφωνα με πληροφορίες έχει επαναληφθεί τις τελευταίες ημέρες, χτυπώντας συναγερμό τόσο στην ελληνική πλευρά, όσο και στην ευρωπαϊκή δύναμη Frontex.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, στην περιοχή Τυχερό, σε περίπολο μεικτό, που απαρτιζόταν από Έλληνες Αστυνομικούς και Γερμανούς της Frontex. Σύμφωνα με  πηγές του enikos.gr, επιβεβαιώνεται  ότι οι πυροβολισμοί ήταν μεν σε ύψος, δεν ήταν δηλαδή ευθείες βολές – που θα συνιστούσαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, ωστόσο είχαν όπως λένε κατεύθυνση προς την ελληνική πλευρά. Τούτο καταμαρτυρούν οι καταθέσεις των αστυνομικών και των ανδρών της Frontex, οι οποίοι ανέφεραν ότι άκουσαν το θρόισμα των βολίδων να σκίζουν τα φύλλα πάνω από τα κεφάλια τους.

Όμως κι άλλες δύο περιοχές των συνόρων βρίσκονται στο «κόκκινο» με τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο – ανάλογο επεισόδιο στην κάθε μία. Πρόκειται για τις Φέρρες και τις Καστανιές, κοντά στο φυλάκιο 1.

Η ανέγερση του φράχτη ύψους 5 μέτρων σε αυτά τα σημεία φαίνεται ότι έχει εκνευρίσει τους Τούρκους, οι οποίοι εκτιμάται ότι προχωρούν σε αυτού του είδους τις προκλήσεις με πυροβολισμούς πάνω από τα κεφάλια των περιπόλων, προκειμένου να περνούν το μήνυμα ότι πάντα οι Ελληνικές κι Ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Ήδη, έχει υπάρξει επιστολή του διοικητή της Frontex προς την Κομισιόν ενημερώνοντας για όλα τα περιστατικά που έχουν συμβεί ενώ αναφέρεται ότι έχουν δοθεί σαφείς εντολές σε όλες τις δυνάμεις στον Έβρο να λαμβάνουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, φορώντας συνεχώς αλεξίσφαιρα και κράνη και να είναι σε ύψιστη εγρήγορση.

Από την ελληνική πλευρά επιχειρείται να μην δοθεί διάσταση στο γεγονός αναφέροντας στρατιωτικές πηγές πως  «Προς εμάς δεν έχει ανοίξει κανείς πυρ. Ούτε ο Στρατός, ούτε η Αστυνομία έχει δεχτεί πυρά Τούρκων», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι ισχυρισμοί των Γερμανών της Frontex δεν είναι απαραίτητα ψευδείς καθώς, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν πολύ συχνά όπλα, ακόμα και κατά τη διάρκεια γλεντιών που οι άνδρες της Frontex δεν είναι συνηθισμένοι.

«Ο ρόλος της Frontex είναι να καταγράφει κάθε περιστατικό και να ενημερώνει όλες τις αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα. Ενημερωνόμαστε για κάθε κίνηση της τουρκικής πλευράς και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο στον Έβρο», επισημαίνουν στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές.

Βέβαια τα περσινά γεγονότα στον Έβρο με την προσπάθεια εισβολής χιλιάδων παράνομα “μεταναστών”, με την συνδρομή τουρκικών δυνάμεων, καθώς και οι συνεχείς προσπάθειες παράνομης εισβολής “μεταναστών”,  δεν δικαιώνουν την προσέγγιση του τυχαίου γεγονότος, αλλά αποκαλύπτουν ξανά την εικόνα που επικρατεί στη συνοριακή γραμμή τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice