OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Νέο σύνταγμα εξήγγειλε ο Ερντογάν- Ετοιμάζει Οθωμανική εκτροπή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι το κείμενο νέου Συντάγματος θα παρουσιασθεί στον τουρκικό λαό για δημόσια διαβούλευση τον επόμενο χρόνο, μετά την αναθεώρηση του προηγούμενου Συντάγματος το 2017, βάσει του οποίου έλαβε τεράστιες εξουσίες.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε τα σχέδιά του κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Τον περασμένο μήνα είχε προϊδεάσει το κόμμα του και τους εθνικιστές πολιτικούς του συμμάχους για το ενδεχόμενο κατάρτισης νέου Συντάγματος.

Αυτό που φοβούνται αναλυτές είναι ότι ο Ερντογάν με όσα δείγματα έχει δείξει τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί να τερματίσει την περίοδο των Κεμαλιστών και να επιδιώξει την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δημιουργώντας ένα σκληρό ισλαμικό κράτος με επεκτατικές βλέψεις. Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, η εισβολή στο Αρτσάχ και στη Συρία, η προσπάθεια διάλυσης του κουρδικού κόμματος, η ρητορική μίσους και οι συνεχείς παραβιάσεις και απειλές στο Αιγαίο συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα ενεργειών που δείχνουν μια πορεία.

Η κατάρρευση της εικόνας του και η πιθανή εκλογική ήττα του δεν αποκλείουν να επιχειρήσει ένα συνταγματικό πραξικόπημα και η εξαγγελία για νέο Σύνταγμα εντείνει τις ανησυχίες πως η Τουρκία βαδίζει τάχιστα σε μια πορεία μεγαλοιδεατισμού και ακραίου φονταμενταλισμού.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice