OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Αλαλούμ εκατομμυρίων στα Self test: Προκήρυξαν προμήθεια με 3,75 τιμή /μονάδας, κατακύρωσαν με 2,14 και σήμερα φέρνουν με 1,35

Αλαλούμ εκατομμυρίων πίσω από την προμήθεια των περιβόητων self test. Μέρα με την ημέρα αποκαλύπτεται ότι κάποιοι προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν αλλά μέσα στην γενική κατακραυγή και τον κίνδυνο να εκτεθούν ( ακόμη και ποινικά) έτρεξαν να τα κουκουλώσουν, ακυρώνοντας την αρχική διαδικασία. Η οσμή σκανδάλου δεν μπορεί να συγκαλυφθεί.

Σήμερα με πανηγυρικό τόνο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την  προμήθεια 18 εκατ. self-tests προχώρησε με τιμή 1,35 ευρώ/τεμάχιο. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 20 εκατομμυρίων self test ξεκίνησε με την πρόσκληση της ΓΓΠΠ στις 8 Απριλίου 2021 με ενδεικτική τιμή 3,75 ευρώ/τεμάχιο και προϋπολογισμό 37.500.000 ευρώ για την πρώτη φάση των 10 εκατ. self test και συνολικό προϋπολογισμό 75.000.000 ευρώ.

Τελικά κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός στις

  • «ΝΕΟΦΑΡΜ Α.Ε. με δ.τ. NEWPHARM A.E.», στην τιμή των 2,07€/τεμάχιο για τη προμήθεια δύο εκατομμυρίων εξακοσίων είκοσι πέντε χιλιάδων (2.625.000) τεμαχίων ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self-testing, και συνολικής αξίας πέντε εκατομμυρίων τετρακοσίων τριάντα τριών χιλιάδων επτακοσίων πενήντα Ευρώ (5.433.750,00€)
  • «METRON  HEALTHCARE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ», στην  τιμή των 2,14€/τεμάχιο, για τη προμήθεια επτά εκατομμυρίων  τριακοσίων εβδομήντα πέντε χιλιάδων (7.375.000) τεμαχίων ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη  διαδικασία του self-testing, και συνολικής αξίας δέκα πέντε εκατομμυρίων επτακοσίων ογδόντα  δύο χιλιάδων πεντακοσίων Ευρώ (15.782.500,00€)

Μετά τις αποκαλύψεις και την αδυναμία εκτέλεσης της προμήθειας από την εμπλεκόμενη Swiss Med, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. Τώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επανέρχεται με νέα διαδικασία ανακοινώνοντας την προμήθεια 18 εκατ. self test που υπολείπονται με τιμή 1,35 ευρώ/τεμάχιο και συνολικού προϋπολογισμού 24.300.000 ευρώ.  Από τα 37.500.000 της προκήρυξης , πήγαμε στα 20.500.000 της ανάθεσης και καταλήξαμε σήμερα στα 13.500.000 ευρώ με νέα διαδικασία της ΓΓΠΠ. Αλαλούμ με εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων.

 

Το ερώτημα είναι γιατί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση αγοράς των self test, δεν είχαν εξαρχής την τελική συμφέρουσα λύση. Δεν γνώριζαν οι κρατικές υπηρεσίες , δεν έκαναν εξαρχής έρευνα αγοράς για να περιγράψουν τους όρους του αρχικού διαγωνισμού;

Μήπως όσοι μιλάνε για φωτογραφικό διαγωνισμό έχουν δίκιο και σήμερα δικαιώνονται; Σε ποιους θα πήγαινε η διαφορά των 16.000.000 ευρώ περίπου για την συνολική προμήθεια των self test η οποία προκύπτει μεταξύ της κατακύρωσης και της νέας διαδικασίας; 

Σήμερα  σε ανακοίνωση που υπογράφει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου επικαλείται  τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην ακύρωση του δεύτερου διαγωνισμού για την προμήθεια self-tests σε συνέχεια πληροφόρησης από την κατασκευάστρια εταιρεία για διακίνηση πλαστών παρτίδων από ενδιάμεση εταιρεία.

Άρα Κύριε Χαρδαλιά η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε το δημόσιο συμφέρον και την ακυρώσατε. Όμως υπάρχουν υπαίτιοι με ευθύνες, υπαίτιοι που προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν. Μην το προσπερνάτε αβίαστα. Κάποιοι πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη και πρέπει να απολογηθούν και να τιμωρηθούν, όχι να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα τους για νέες κερδοφορίες. 

Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ

«Όταν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια και εύλογες ενδείξεις για πλαστές παρτίδες, η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη αντίδραση δεν είναι άλλη από τη ματαίωση του διαγωνισμού και συνεπώς, τη σφράγιση της διαδρομής των μεσαζόντων. Επιπλέον, ο σκοπός του δεύτερου διαγωνισμού, η ταχεία δηλαδή προμήθεια 10 εκατ. self-tests, είχε κατ’ ουσίαν αναιρεθεί μετά από τις συνεχόμενες προσφυγές μεταξύ των συμμετεχόντων που καθιστούσαν το διαγωνισμό πρακτικά ανενεργό αφού θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για την προμήθεια των tests. Η κυβέρνηση, αντιδρώντας με άμεσα αντανακλαστικά και αξιοποιώντας τα αντίστοιχα νομοθετικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για περιπτώσεις έκτακτων και επειγουσών αναγκών, ενεργοποίησε το εναλλακτικό σενάριο απευθείας διαπραγμάτευσης με την κατασκευάστρια εταιρεία JOYSBIO Biotechnology στην Κίνα, εξασφαλίζοντας αμεσότητα και κυρίως, οικονομικά συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο συμφωνία, απαλλαγμένη από τα κόστη των ενδιάμεσων. Η τελική σύμβαση υπεγράφη χθες 22 Απριλίου και προβλέπει την προμήθεια 18 εκατ. self-tests με τιμή 1,35 ευρώ/τεμάχιο. Πρόκειται για μια συμφωνία με τεράστιο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα που προασπίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι όλοι εμείς στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λειτουργούμε με όρους απόλυτης διαφάνειας, νομιμότητας, σεβασμού ακόμα και για το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη. Και καθημερινά αποδεικνύουμε την προσήλωσή μας στο έργο και την αποστολή μας – με μοναδικό μας κριτήριο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της Δημόσιας Υγείας. Ας είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους ότι η ελληνική κυβέρνηση ούτε εκβιάζεται, ούτε καθοδηγείται, ούτε υποκύπτει σε πιέσεις. Προχωρά με αποφασιστικότητα, επιλύει προβλήματα, κάνει πράξη όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν σύντομα την οριστική έξοδο από την κρίση της πανδημίας», καταλήγει ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice