OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Αρμενία: Παραιτήθηκε ο Νικόλ Πασινιάν- Στην τελική ευθεία οι εθνικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νίκολ Πασινάν παραιτήθηκε σήμερα για να προκαλέσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μια ημέρα μετά την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Αρμένιος Πρωθυπουργός δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις, υλοποιώντας τη δέσμευση του για εθνικές εκλογές, μετά την Συμφωνία για το Αρτσάχ.

Σε ομιλία του σήμερα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι στις 18 Μαρτίου, με βάση τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών φατριών, ανακοίνωσε την απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών στις 20 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Αρμενίας, οι γρήγορες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι δυνατές μόνο όταν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί και το Κοινοβούλιο δεν εκλέξει τον πρωθυπουργό δύο φορές. Μετά από αυτό το Κοινοβούλιο θεωρείται διαλυμένο δυνάμει του νόμου και γίνονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση για διεξαγωγή σύντομων κοινοβουλευτικών εκλογών στις 20 Ιουνίου, σήμερα παραιτήθηκα από τη θέση του πρωθυπουργού της Αρμενίας», δήλωσε ο Πασιανάν.

Επικοινωνία Πασινιάν- Μακρόν 

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινάν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν συζήτησαν τηλεφωνικά ορισμένα ζητήματα χθες, 24 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός αξιολόγησε σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο της Γαλλίας στη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικά βήματα για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων τραγωδιών στο μέλλον.

Ο Εμμανουήλ Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του στο γαλλικό λαό, προσθέτοντας ότι η Γαλλία υπήρξε και θα υποστηρίξει τον αρμενικό λαό στην αντιμετώπιση των δυσκολιών.

Οι πλευρές συζήτησαν την κατάσταση στον Νότιο Καύκασο και τη διευθέτηση της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο πλαίσιο της συμπροεδρίας της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βλέπει την επίλυση της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποκλειστικά στην αρχή της απόσχισης για χάρη της σωτηρίας.

Ο Nikol Pashinyan και ο Emanuel Macron άγγιξαν επίσης την ημερήσια διάταξη των αρμενικών-γαλλικών σχέσεων, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τα εσωτερικά πολιτικά γεγονότα στην Αρμενία.

Πηγή armenpress.am/ news.am

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice