OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Στην Τουρκία σήμερα ο Νίκος Δένδιας – Συνάντηση με Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Στην Τουρκία βρίσκεται σήμερα (15/4) ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι έκτακτη και προέκυψε αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς. Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για τις διμερής επαφές μιας και η τουρκική επιθετικότητα συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα και στο τραπέζι των συναντήσεων αναμένεται να πέσουν ζητήματα όπως οι διερευνητικές επαφές, Κυπριακό και μεταναστευτικό.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Στις 7 θα συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Τι θα συζητηθεί:

Δένδιας και Τσαβούσογλου έχουν πλούσια ατζέντα. Συγκεκριμένα, αναμένεται να συζητήσουν τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών και του πολιτικού διαλόγου, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό. Με ερωτηματικό παραμένει το αν ο Τούρκος Υυπουργός Εξωτερικών θα θέσει ζητήματα για τη μειονότητα ή αν θα κάνει αναφορά στο θέμα των Γκιουλενιστών.

Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές, η Αθήνα αναμένει την πρόσκληση της Άγκυρας για τον 63ο γύρο. Στους τελευταίους δύο γύρους, οι δύο αντιπροσωπείες ανέπτυξαν τις θέσεις τους, χωρίς να έχει διαφανεί κοινό πεδίο μέχρι στιγμής. Το Κυπριακό αναμένεται επίσης να απασχολήσει ιδιαίτερα τους δύο επικεφαλής της διπλωματίας, καθώς στις 27 με 29 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η Άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη στη Γενεύη.

Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζουν ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει μόνο από το σημείο από όπου σταμάτησε στον Κραν Μοντανά. Από την άλλη, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι επιμένουν ότι τα δεδομένα από το 2017 έχουν αλλάξει και βάζουν στο τραπέζι την πρόταση για «λύση δύο κρατών». Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει χαώδης, ωστόσο ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή μπορεί να μειωθεί, ούτως ώστε ο Αντόνιο Γκουτέρες να μπορέσει να κηρύξει την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Τσαβούσογλου

 

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice