OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Τουρκία: Καταρρέει στις δημοσκοπήσεις η συμμαχία Ερντογάν- Γκρίζων Λύκων

Καταρρέει δημοσκοπικά ο Ταγίπ Ερντογάν, απόρροια της τραγικής εσωτερικής κατάστασης με βασικό πεδίο την οικονομία. Η δυσαρέσκεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τούρκων πολιτών εκφράστηκε σε μια ακόμη έρευνα όπου ο Τούρκος Πρόεδρος και ο εταίρος του εθνικιστής Μπαχτσελί, μετά βίας ξεπερνούν το 40%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Avrasya, αν σήμερα στην Τουρκία γίνονταν εκλογές η αντιπολίτευση, αν συμμαχούσαν 2-3 κόμματα μαζί, θα κέρδισε την κυβερνητική συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί.

  • ΑΚΡ  33.2%  Ερντογάν
  • CHP  26.8%  Γιαβάς
  •  IYI   13.8%  Ακσενέρ
  • HDP  9.7%  Φιλοκουρδικό κόμμα
  • MHP  6.9%  Μπαχτσελί  ( Γκρίζοι Λύκοι)

Για να κερδίσει τις εκλογές το 2023 ή όποτε γίνουν ο Ερντογάν θα πρέπει να συγκεντρώσει με τον εταίρο του Μπαχτσελί πάνω από 50%, κάτι που με την σημερινή καθοδική πορεία του θεωρείται απίθανο.

Ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς είναι ο πονοκέφαλος του Ερντογάν που σήμερα με την Ακσενέρ και το φιλοκουρδικό κόμμα συγκεντρώνουν ξεκάθαρη πλειοψηφία, με τους δημοσκόπους να θεωρούν πως η ψαλίδα θα ανοίξει.

Το εθνικιστικό παραλήρημα και η στροφή στην ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δεν φαίνεται να βρίσκουν απήχηση στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα της Τουρκίας και το πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργήσει με τα σενάρια της Γαλάζιας Πατρίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Αιγαίο δεν συγκινούν τους φτωχοποιημένους τούρκους πολίτες.

Η επεκτατική του πολιτική στην Αρμενία με σύμμαχο το Αζερμπαιτζάν, η εισβολή στην Βόρεια Συρία, η πολεμική παρουσία του στη Λιβύη, η βεβήλωση της Αγιά Σοφιάς, η επιθετική κατά της Ελλάδας , η εισβολή στα Βαρόσια και η αναγγελλία διχοτόμησης της Κύπρου,  η επιθετική ρητορική κατά της Δύσης δεν του εξασφαλίζουν το επιθυμητό προβάδισμα στην κοινωνία.

Αυτό βέβαια τον καθιστά επικίνδυνο μιας και είναι σε θέση να οδηγήσει τα πράγματα εσωτερικά αλλά και εξωτερικά σε ακραίες καταστάσεις. Με άλλοθι το πραξικόπημα έχει φυλακίσει ήδη χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιφρονούντες. Μην ξεχνάμε ότι έχει εξαγγείλει συνταγματικές αλλαγές και απειλεί με διάλυση το  φιλοκουρδικό κόμμα.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice