OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Φρίκη: Αζέροι και ισλαμιστές κατέστρεψαν νεκροταφείο στο Αρτσάχ- Έκκληση να διασωθεί εκκλησία

Οι θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν Αζέροι και μισθοφόροι ισλαμιστές του καθεστώτος Ερντογάν, στα κατεχόμενα αρμενικά εδάφη στο Αρτσάχ, δεν έχουν αρχή και τέλος.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατέστρεψαν αρμενικό νεκροταφείο στο χωριό Mets Tagher του κατεχόμενου Hadrut του Artsakh, ενημερώνει το Caucasus Heritage Watch (CHW). Το νεκροταφείο ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και ήταν σε χρήση όταν οι Αρμένιοι εκκένωσαν το χωριό το 2020. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν την πλήρη καταστροφή του. Τα σημάδια από τις μπουλντόζες είναι εμφανή. Στο ίδιο χωριό, η εκκλησία Surb Amenaprkitch, που ιδρύθηκε το 1846, φαίνεται να απειλείται.
Το Caucasus Heritage Watch, μια ομάδα ερευνητών στο Cornell & Purdue, ανησυχεί για αυτήν την εκκλησία και ζητά την προστασία της.

 

Πέντε μήνες μετά το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια σύγκρουση διαφορετικής φύσης αντιτίθεται στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα: επιθέσεις κατά της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του υπερασπιστή των αρμενικών δικαιωμάτων, Arman Tatoyan, 1.456 μνημεία, “κυρίως Αρμενικά”, τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Μπακού μετά την κατάπαυση του πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020 , η οποία αφιέρωσε την ήττα της Αρμενίας και σημαντικές εδαφικές απώλειες. Μεταξύ αυτών είναι 161 μοναστήρια και εκκλησίες, 345 ιστορικές ταφόπλακες και 591 khachkars – πέτρινες στήλες σε σχήμα σταυρού.

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για εμπλοκή σε μια συστηματική και οργανωμένη κατεδάφιση της κληρονομιάς της, προκειμένου να διαγράψει όλα τα ίχνη της παρουσίας της στην περιοχή, ενώ το Αζερμπαϊτζάν αρνείται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι κατέστρεψαν δεκάδες τζαμιά και εκατοντάδες μουσεία, βιβλιοπωλεία και μνημεία τα τελευταία τριάντα χρόνια, όταν έλεγξαν τα εδάφη που περιβάλλουν αμφισβητούμενος θύλακας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι εικόνες όμως είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αλήθειας….

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice