OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Απογοήτευση στην Άγκυρα από το νέο ευρωπαϊκό χαστούκι της Συνόδου Κορυφής

Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή της για τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνουν την Άγκυρα για τις επιθέσεις της στο κράτος δικαίου, και τη λύπη της για την απουσία προόδου στον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.

“Τα συμπεράσματα (της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής) που αφορούν την Τουρκία απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα και αναγκαία μέτρα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η Τουρκία έκανε πολύ περισσότερα από αυτά που της αναλογούσαν προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις και να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος και η συνεργασία”, πρόσθεσε το υπουργείο, που κατηγόρησε την ΕΕ για “έλλειψη καλής θέλησης”.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε επίσης πως “ο περιορισμός της συνεργασίας για το μεταναστευτικό στις χρηματοδοτικές πλευρές της είναι μεγάλο λάθος” και κάλεσε σε μια “πιο στενή συνεργασία”.

Ένα σημείο που έχει εξοργίσει τον Ερντογάν είναι η σαφής αναφορά για μια ακόμη φορά των ευρωπαίων ηγετών στο Κυπριακό και η καταδίκη κάθε προσπάθειας διχοτόμησης που προωθούν το τουρκικό καθεστώς με το ψευδοκράτος.
Ενδεικτικές είναι οι αναφορές που έκανε ικανοποιημένος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για τα τελικά Συμπεράσματα, όπου μεταξύ άλλων τονίζει:

(α) Τονίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο η προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία συνολική λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του ψηφίσματος 1251.

(β) Υπογραμμίζεται η σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητείται να επιδειχθεί πλήρης σεβασμός προς τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συγκεκριμένα τα ψηφίσματα 550 και 789.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice