OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Αυτοδυναμία Πασινιάν, με 54%- Η επόμενη μέρα στην Αρμενία

Μεγάλο νικητή τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν ανέδειξαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αρμενία, μετά την πολιτική κρίση που δημιουργήθηκε από την Συμφωνία τερματισμού του πολέμου στο Αρτσάχ και την απώλεια εδαφών.

Ο Πασινιάν που δέχτηκε καταιγισμό επικρίσεων για τους χειρισμούς του και αναγκάστηκε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, έδειξε ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη μεγάλου τμήματος, αν και δεν αναμενόταν και η καθαρή επικράτηση του δείχνει πως το εκλογικό σώμα δεν αποδέχτηκε, όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση.

Για την αντιπολίτευση που είχε επενδύσει στην ανατροπή Πασινιάν, με μια επιθετική φρασεολογία τα αποτελέσματα δείχνουν πως δεν μπόρεσε να πείσει με τα επιχειρήματα της τον αρμενικό λαό και η επόμενη μέρα απαιτεί να υπάρχει εθνική συνεννόηση και σύμπνοια όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνει ο αρμενικός λαός σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή όπου Αζέροι και Τούρκοι καραδοκούν να επωφεληθούν οποιαδήποτε εσωτερική κρίση. Ήδη μετά την υποτιθέμενη συμφωνία οι παραβιάσεις στην συνοριακή γραμμή από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν είναι συνεχείς και προμηνύουν άσχημες εξελίξεις.

Ο διεκδικητής Ρόμπερτ Κοτσαριάν έσπευσε να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας νοθεία και δημιουργώντας κλίμα πολιτικής κρίσης και αστάθειας. Η αυτοδυναμία που κέρδισε ο Νικόλ Πασινιάν, του δίνει την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες. Θα μπορέσει να ξεπεράσει η χώρα την απογοήτευση από τα αποτελέσματα της εισβολής στο Αρτσάχ, τις χιλιάδες νεκρούς και τις εσωτερικές έριδες;

Ο Αρμενικός λαός έστειλε το δικό του μήνυμα, που οι πολιτικοί οφείλουν να σεβαστούν και αφουγκραστούν.

Τα τελικά αποτελέσματα 

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αρμενίας παρουσίασε στοιχεία για τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών από το σύνολο των 2.008 εκλογικών τμημάτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

-το κόμμα “Συμβόλαιο με τους Πολίτες”  με επικεφαλής τον Nikol Pashinyan έλαβε 53,92% και 687.251 ψήφους. Εκλέγει 107 έδρες.

«Συμμαχία για την Αρμενία» υπό την ηγεσία του  Ρόμπερτ Kocharyan έρχεται δεύτερη με 21.04% και 268.165 ψήφους. Εκλέγει 29 έδρες.

-το κόμμα «Έχω την τιμή» του Artur Vanetsyan, είναι τρίτο με 5,23 % και 66.633 ψήφους. Εκλέγει 7 έδρες.

Το ευημερούμενο κόμμα της Αρμενίας έλαβε 3,96% και 50.416 ψήφους και  το κόμμα «Δημοκρατία» – 3,04%.

Υπήρχαν συνολικά εκλογικά τμήματα του 2008 και η συμμετοχή στις εκλογές  ήταν 49,4% ή 1.281. 174 ψηφοφόροι. Στις βουλευτικές εκλογές συμμετείχαν 21 κόμματα και 4 συμμαχίες.

«Ο Αρμένιος λαός πραγματοποίησε μια δεύτερη επανάσταση τα τελευταία τρία χρόνια. Εάν η πρώτη ήταν μια μη βίαιη επανάσταση βελούδου, η δεύτερη είναι και πάλι δημοκρατική, αλλά μια «ατσάλινη επανάσταση», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο νικητής Νικόλ Πασινιάν.

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν αναφέρει ότι το κόμμα του θα έχει συνταγματική πλειοψηφία στο νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο και θα σχηματίσει κυβέρνηση υπό την ηγεσία του.

«Έτσι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών που δημοσίευσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, στο νεοεκλεγμένο κοινοβούλιο, το κόμμα Πολιτικών Συμβάσεων θα έχει συνταγματική πλειοψηφία (τουλάχιστον 71 βουλευτές από τους 105) και θα σχηματίσει κυβέρνηση υπό την ηγεσία του εμένα », είπε ο Pashinyan.

Αμφισβητεί ο Κοτσαριάν το εκλογικό αποτέλεσμα

Ο Ρόμπερτ Κοτσαριάν, επικεφαλής της ¨Συμμαχία για την Αρμενία”, που διεκδικούσε την πρωθυπουργία, κατέλαβε σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή μόλις το 21% και σε ανακοίνωση του αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η Συμμαχία για την Αρμενία (εκλογική συμμαχία του Κοτσαριάν) θέτει στόχο να εξετάσει ενδελεχώς τις φερόμενες περιπτώσεις νοθείας και εκείνες που έχουν καταγγελθεί. Και έως ότου υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, το μπλοκ δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών», ανέφερε ο σχηματισμός σε ανακοίνωσή του.

Το Κρεμλίνο για την νίκη Πασινιάν 

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ακολουθεί την κατάσταση στην Αρμενία που συνδέεται με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και επιθυμεί η απόφαση του λαού να βοηθήσει τη χώρα να κινηθεί σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέρει το TASS.

«Χαιρετίζουμε τις πληροφορίες της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αρμενίας ότι διεξήχθησαν αυτές οι εκλογές. Και φυσικά, βλέπουμε ότι το κόμμα του Pashinyan έχει κερδίσει με αυτοπεποίθηση. Συγχαίρουμε τον Αρμενικό λαό για τις εκλογές. Φυσικά, πιστεύουμε  ότι αυτές οι εκλογές του αρμενικού λαού θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα τώρα και να οδηγήσουν σε μια αειφόρο ανάπτυξη », δήλωσε ο Πέσκοφ, σε ερώτηση πώς αξιολογεί η Μόσχα τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στην Αρμενία και ποια είναι τα διάθεση όσον αφορά τη συνεργασία με τον Ερεβάν.

Στο Πάνθεον των ηρώων ο Πασινιάν 

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νίκολ Πασιανάν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, επέλεξε μόνος του να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν στους πολέμους του Artsakh στο στρατιωτικό Πάνθεον του Γερμπαμπλούρ.

Οι γονείς των πεσμένων στρατιωτών, καθώς και άλλοι πολίτες πλησίαζαν τον Pashinyan στο Πάνθεον, εκφράζοντας την υποστήριξή τους.

Ο πρωθυπουργός έβαλε λουλούδια στους τάφους των πεσμένων στρατιωτών και γονάτισε μπροστά τους.

Έβαλε επίσης λουλούδια στους τάφους των Διοικητών Vazgen Sargsyan και Andranik Ozanyan.

 

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice