OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Πυρηνικός Συναγερμός: Οι ΗΠΑ ερευνούν πιθανή διαρροή σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Κίνα

Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε την περασμένη εβδομάδα αξιολογώντας μια αναφορά διαρροής σε μια κινεζική πυρηνική μονάδα, αφού μια γαλλική εταιρεία που ανήκει και βοηθά στη λειτουργία της, προειδοποίησε για “επικείμενη ακτινολογική απειλή”, σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα των ΗΠΑ αξιολογήθηκε από το CNN.

Η προειδοποίηση περιελάμβανε μια κατηγορία ότι η κινεζική αρχή ασφάλειας αυξάνει τα αποδεκτά όρια για την ανίχνευση ακτινοβολίας έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο Taishan στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή της λειτουργίας του, σύμφωνα με επιστολή της γαλλικής εταιρείας προς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργεια που λαμβάνεται από το CNN.
Παρά την ανησυχητική ειδοποίηση της γαλλικής εταιρείας Framatome, η διοίκηση του Μπάιντεν πιστεύει ότι η εγκατάσταση δεν βρίσκεται ακόμη σε «επίπεδο κρίσης», ανέφερε μια από τις πηγές.
Αν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η κατάσταση δεν αποτελεί επί του παρόντος σοβαρή απειλή για την ασφάλεια για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ή το κινέζικο κοινό, είναι ασυνήθιστο ότι μια ξένη εταιρεία θα απευθυνόταν μονομερώς στην αμερικανική κυβέρνηση για βοήθεια όταν ο κινεζικός κρατικός συνεργάτης της είναι ακόμη για να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει πρόβλημα. Το σενάριο θα μπορούσε να θέσει τις ΗΠΑ σε μια περίπλοκη κατάσταση εάν η διαρροή συνεχιστεί ή γίνει πιο σοβαρή χωρίς να διορθωθεί.

Ωστόσο, η ανησυχία ήταν αρκετά σημαντική που το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποίησε πολλές συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα καθώς παρακολούθησαν την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων δύο σε επίπεδο αναπληρωτή και μια άλλη συγκέντρωση σε επίπεδο βοηθού γραμματέα την Παρασκευή, στην οποία ηγήθηκε η ανώτερη διευθύντρια της NSC για την Κίνα Laura Rosenberger και Ανώτερος Διευθυντής Ελέγχου Όπλων Mallory Stewart, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συζητήσει την κατάσταση με τη γαλλική κυβέρνηση και τους εμπειρογνώμονες τους στο Υπουργείο Ενέργειας, ανέφεραν πηγές. Οι ΗΠΑ είχαν επίσης επαφή με την κινεζική κυβέρνηση, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, αν και η έκταση αυτής της επαφής είναι ασαφής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξηγήσει την εκτίμηση, αλλά αξιωματούχοι της NSC, του υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Ενέργειας επέμειναν ότι εάν υπήρχε κίνδυνος για το κινεζικό κοινό, οι ΗΠΑ θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες που σχετίζονται με πυρηνικά ατυχήματα. .
Η Framatome είχε φτάσει στις ΗΠΑ για να λάβει μια παραίτηση που θα τους επέτρεπε να μοιραστούν την αμερικανική τεχνική βοήθεια προκειμένου να επιλύσουν το ζήτημα στο κινεζικό εργοστάσιο. Υπάρχουν μόνο δύο λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να χορηγηθεί αυτή η παραίτηση, και ένας είναι “επικείμενη ακτινολογική απειλή”, το ίδιο κείμενο που χρησιμοποιήθηκε στο σημείωμα της 8ης Ιουνίου.
Το σημείωμα ισχυρίζεται ότι το κινεζικό όριο αυξήθηκε για να υπερβεί τα γαλλικά πρότυπα, ωστόσο παραμένει ασαφές πώς συγκρίνεται με τα όρια των ΗΠΑ.
“Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Γάλλοι θα έφταναν”, σύμφωνα με τον Cheryl Rofer, έναν πυρηνικό επιστήμονα που αποσύρθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos το 2001. “Σε γενικές γραμμές, αυτό το πράγμα δεν είναι εξαιρετικό, ειδικά αν νομίζουν τη χώρα που επικοινωνία έχει κάποια ιδιαίτερη ικανότητα να βοηθήσει. ”
“Αλλά η Κίνα θέλει να προβάλλει ότι όλα είναι καλά, όλη την ώρα”, πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δώσουν άδεια στον Framatome να παράσχει την τεχνική βοήθεια ή υποστήριξη για την επίλυση του ζητήματος, αλλά είναι η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης εάν το συμβάν απαιτεί να κλείσει πλήρως το εργοστάσιο, αναφέρουν τα έγγραφα που έλαβε το CNN.
Τελικά, η αίτηση παροχής βοήθειας από τον Framatome στις 8 Ιουνίου είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ συμμετείχαν καθόλου στην κατάσταση, ανέφεραν πολλές πηγές στο CNN.
Το CNN έχει επικοινωνήσει με τις κινεζικές αρχές στο Πεκίνο και την επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, την κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, DC, καθώς και τον κρατικό ενεργειακό όμιλο που λειτουργεί το εργοστάσιο μαζί με τη γαλλική εταιρεία. Κανένας δεν απάντησε άμεσα, αν και η Κίνα βρίσκεται μέσα σε μια τριήμερη εθνική εορτή που διαρκεί μέχρι το τέλος της Δευτέρας.

Ωστόσο, ο πυρηνικός σταθμός Taishan δημοσίευσε μια δήλωση στον ιστότοπό του την Κυριακή το βράδυ τοπική ώρα, υποστηρίζοντας ότι οι περιβαλλοντικές μετρήσεις τόσο για το εργοστάσιο όσο και για τη γύρω περιοχή ήταν «φυσιολογικές».
Οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στο Taishan είναι και οι δύο λειτουργικοί, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η Μονάδα 2 ολοκλήρωσε πρόσφατα μια “αναθεώρηση” και “συνδέθηκε με επιτυχία στο δίκτυο στις 10 Ιουνίου 2021.” Η δήλωση δεν καθόρισε γιατί ή πώς αναθεωρήθηκε το εργοστάσιο.
“Από τότε που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία, ο πυρηνικός σταθμός Taishan έχει ελέγξει αυστηρά τη λειτουργία των μονάδων σύμφωνα με τα έγγραφα άδειας λειτουργίας και τις τεχνικές διαδικασίες. Όλοι οι δείκτες λειτουργίας των δύο μονάδων πληρούν τις απαιτήσεις των κανονισμών πυρηνικής ασφάλειας και του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. τεχνικές προδιαγραφές, “σημειώνεται η δήλωση.
Σε ξεχωριστή δήλωση την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την πρώτη επικοινωνία του CNN, ο Framatome αναγνώρισε ότι η εταιρεία “υποστηρίζει την επίλυση ενός προβλήματος απόδοσης με τον πυρηνικό εργοστάσιο Taishan στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας”.
“Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το εργοστάσιο λειτουργεί εντός των παραμέτρων ασφαλείας. Η ομάδα μας συνεργάζεται με σχετικούς εμπειρογνώμονες για να αξιολογήσει την κατάσταση και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου ζητήματος”, πρόσθεσε η δήλωση.
Η Framatome δεν θα απευθυνόταν άμεσα στο περιεχόμενο της επιστολής στο Υπουργείο Ενέργειας όταν ρωτήθηκε από το CNN.
Η επιστολή έρχεται καθώς οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον παραμένουν υψηλές και καθώς οι ηγέτες της G7 συναντήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ηνωμένο Βασίλειο με την Κίνα ένα σημαντικό θέμα συζήτησης. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αναφορές για διαρροή συζητήθηκαν σε υψηλό επίπεδο στη σύνοδο.

Προειδοποίηση γαλλικής πυρηνικής εταιρείας
Το ζήτημα προέκυψε για πρώτη φορά όταν ο Framatome, ένας Γάλλος σχεδιαστής και προμηθευτής πυρηνικού εξοπλισμού και υπηρεσιών που είχε συμβληθεί για την κατασκευή και λειτουργία του κινεζικού-γαλλικού εργοστασίου, έφτασε στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου μήνα ενημερώνοντάς τους για ένα πιθανό ζήτημα στο Κινεζικό πυρηνικό εργοστάσιο.
Η εταιρεία, που ανήκει κυρίως στην Électricité de France (EDF), μια γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας, υπέβαλε στη συνέχεια αίτηση επιχειρησιακής βοήθειας ασφάλειας στις 3 Ιουνίου, ζητώντας επίσημα παραίτηση που θα τους επέτρεπε να αντιμετωπίσουν επείγον ζήτημα ασφάλειας, στο Υπουργείο Ενέργειας. , προειδοποιώντας Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας έχει διαρροή αερίου σχάσης.
Η εταιρεία ακολούθησε το DOE στις 8 Ιουνίου ζητώντας ταχεία επανεξέταση του αιτήματός τους, σύμφωνα με ένα σημείωμα που έλαβε το CNN.
“Η κατάσταση είναι μια επικείμενη ακτινολογική απειλή για τον ιστότοπο και το κοινό και ο Framatome ζητά επειγόντως άδεια για τη μεταφορά τεχνικών δεδομένων και βοήθειας, όπως μπορεί να είναι απαραίτητο για την επαναφορά της εγκατάστασης σε κανονική λειτουργία”, διαβάστε το σημείωμα της 8ης Ιουνίου από τον ειδικό της εταιρείας. στο Τμήμα Ενέργειας.
Το Framatome επικοινώνησε με την αμερικανική κυβέρνηση για βοήθεια, σύμφωνα με το έγγραφο, επειδή μια κινεζική κυβερνητική υπηρεσία συνέχισε να αυξάνει τα όριά της σχετικά με την ποσότητα αερίου που θα μπορούσε να απελευθερωθεί με ασφάλεια από την εγκατάσταση χωρίς να το κλείσει, σύμφωνα με τα έγγραφα που αναθεωρούνται.

Πηγή CNN

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice