OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Εύβοια Βιβλική καταστροφή- Καίγεται για 6η ημέρα αβοήθητη

Η Βόρεια Εύβοια δοκιμάζεται για έκτη  ημέρα από τις φωτιές. Το τεράστιο πύρινο μέτωπο περνά σαν οδοστρωτήρας  μέσα από οικισμούς, όπου οι κάτοικοι με αυτοθυσία και συνεπικουρώντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να το… συγκρατήσουν και να σώσουν τις περιουσίες τους. Η καταστροφή βιβλική, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα  παραδομένα στις φλόγες. Η Βόρεια Εύβοια δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως την ξέραμε και η τοπική οικονομία υπέστη πλήγμα ανεπανόρθωτο.

Στις φλόγες το Πευκί- Έσπασε η “γραμμή άμυνας” 

Συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίσσονται στη βόρεια Εύβοια, με την πυρκαγιά να καίει μεγάλα δέντρα στο Πευκί. Η πυρκαγιά βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη θάλασσα, αφού «έσπασε» τη γραμμή άμυνας των πυροσβεστικών δυνάμεων. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ έχει κοπεί το νερό στον οικισμό, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολο των πυροσβεστών και των κατοίκων.

 

Πολλαπλά είναι τα μεγάλα μέτωπα αυτή τη στιγμή, τα οποία απειλούν χωριά. Το ένα εξελίσσεται στη βόρεια είσοδο στις Γούβες, το οποίο κατηφορίζει προς το χωριό. Οι φλόγες ξεπηδούν από το βουνό και το πλησιάζουν. Οι κάτοικοι προσπαθούν να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν τα αυτοκίνητά τους έτοιμα, αλλά δεν φεύγουν καθώς θέλουν να δουν τι μπορούν να σώσουν.

Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες.

Τεράστιες ευθύνες του κρατικού μηχανισμού που αδράνησε τις κρίσιμες ώρες από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Λίμνη και η επέμβαση του ειδικά από τον αέρα ήταν ελλιπής, καθυστερημένη και κυρίως απούσα σε κρίσιμες ώρες.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, ισχυρίστηκε μετά από 6 ημέρες απραξίας, ότι στην Εύβοια οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να πραγματοποιήσουν ασφαλείς ρίψεις.

Αυτή την εγκατάλειψη  έχουν καταγγείλει και οι τοπικοί φορείς , όπως ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννας. “Μας άφησαν να καούμε, παλεύουμε μόνοι μας”, είπε

Σε πύρινη “πολιορκία” βρίσκεται τις τελευταίες ώρες και το Καστρί. Τεράστιες φλόγες κατακαίνε το δάσος, ενώ σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, φαίνεται ότι έχουν καεί και τα πρώτα σπίτια. Ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει τον ουρανό. Το χωριό Καματριάδες επίσης απειλείται. Νωρίτερα χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί καθώς είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν αφού εκεί συνέκλιναν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια. Υπό απειλή βρίσκεται και η Γερακιού, όπου οι κάτοικοι κάνουν εκκλήσεις για βοήθεια.

Συγκλονιστικές εικόνες στο Πευκί

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες στο Πευκί, όπου οι πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν με κάθε τρόπο την περιοχή για να γλιτώσουν από την ανεξέλεγκτη φωτιά που πλησιάζει την περιοχή. Τις τελευταίες ώρες, περίπου 350 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε φέρι μποτ. Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρι μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο φέρι, θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους. Η φωτιά αυτή την ώρα είναι στον οικισμό Αρτεμίσιο, και οι φλόγες έχουν φτάσει πολύ κοντά στο Πευκί. Στα ανοικτά της θάλασσας βρίσκεται και η τορπιλάκατος «Νικηφόρος» , έτσι ώστε να συνδράμει εάν χρειαστεί.

Νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα από το 112 για νέες εκκενώσεις οικισμών. Συγκεκριμένα δόθηκε εντολή για Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες και Βουλίκι, ενώ η αγωνία των τοπικών φορέων και των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να μην φτάσει η φωτιά στην Ιστιαία.

Κυκλωμένο από τις φλόγες ήταν πριν από κάποιες ώρες και το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που απέμειναν εκεί μετά την εκκένωσή του, έκαναν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές συγκεντρώθηκαν στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Αρτεμήσιο Εύβοιας... μόνοι τους χωρίς καμιά βοήθεια παλεύουν οι χωρικοί να σώσουν ότι σώζεται… καμιά απολύτως παρουσία  πυροσβεστικών δυνάμεων

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice