OTA VOICE
Uncategorized Ροή Ειδήσεων Γενική

Κυβέρνηση υπηρέτης ενεργειακών ομίλων- Έως 50% αυξάνεται το ρεύμα

Σοκάρει η είδηση ότι έρχεται αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος έως και 50%.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε χθεσινή  τηλεοπτική εκπομπή στο ΣΚΑΙ επικαλούμενος την διεθνή συγκυρία αλλά και την ενεργειακή εικόνα της χώρας. Μέχρι και οι δημοσιογράφοι του φιλοκυβερνητικού σταθμού έμειναν άγαλμα από την κυνικότητα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, γνωστού για τις νεοφιλελεύθερες θέσεις του και τα αντικοινωνικά πεπραγμένα του.

Ξεχνά όμως ο επαγγελματίας πολιτικός που δεν χρειάστηκε ποτέ να εργαστεί και να ζήσει όπως εκατομμύρια πολίτες, ότι η Ελλάδα επί χρόνια είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη στην τιμή του ρεύματος με αποτέλεσμα μια τέτοιου μεγέθους αύξηση να καταστεί εξοντωτική για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης προέβαλε ως δικαιολογία την διεθνή αύξηση τιμών στο Χρηματιστήριο Ρύπων και την ανοδική τάση στις τιμές του φυσικού αερίου. Όμως η χώρα μας μετά το βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ( έχει παραμείνει στο σύστημα  σε λειτουργία μόνο μια σύγχρονη λιγνιτική μονάδα η Πτολεμαΐδα 5) δεν έχει ως βασική πηγή ενέργειας των λιγνίτη μιας και εισάγει το μεγαλύτερο μέρος της αναγκαίας ενέργειας, ενώ καλύπτει εσωτερικά ένα μικρό τμήμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας( αιολικά φωτοβολταικά και ηδροηλεκτρικά).

Άρα ο κ. Χατζηδάκης όταν προβάλει ως δικαιολογία την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, ψεύδεται ασυστόλως. Αυτός έβαλε λουκέτο εξυπηρετώντας τους ενεργειακούς ομίλους στις λιγνιτικές μονάδες, την ίδια ώρα που σε όλη την Ευρώπη τις έχουν σε πλήρη λειτουργία, μέχρι το 2050, ενώ στην Γερμανία που μας φορτώνει ανεμογεννήτριες επενδύουν σε λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες θα λειτουργούν τουλάχιστον μέχρι το 2038. Δεν μπορεί σήμερα να στοχοποιεί κάτι που δεν υπάρχει(παραγωγή λιγνίτη), μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει μια ακόμη χαριστική πράξη που εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μας διατυμπανούσε πως με το λουκέτο στις λιγνιτικές μονάδες η ΔΕΗ σώθηκε και θα πληρώνουμε φθηνότερο ρεύμα.

Όσο για την ανοδική τάση του φυσικού αερίου που βάζει ως πρόσχημα, υποτίθεται ότι φέραμε το φυσικό αέριο για να έχουμε φθηνότερη ενέργεια. Αυτό ήταν το επιχείρημα και αναπτύχθηκε πανελλαδικά το δίκτυο φυσικού αερίου. Λογικά με την επέκταση του δικτύου θα έπρεπε η τιμή του ρεύματος να μειώνεται και όχι να αυξάνεται. Τελικά αφού εγκλωβίσανε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο φυσικό αέριο με το δέλεαρ της χαμηλής τιμής, έρχονται σε δεύτερο χρόνο με αίολες δικαιολογίες να εξομοιώσουν το κόστος στα επίπεδα της ενέργειας που παρείχε η ΔΕΗ μέχρι χθες, προφανώς για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ενεργειακών ομίλων.

Σε μια ελληνική οικονομία που μετά την φτωχοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και εν μέσω της κρίσης που δημιούργησε η παρατεταμένη επιδημιολογική καραντίνα δεν μπορεί η κυβέρνηση να θέτει θέμα αύξησης ενός βασικού κοινωνικού αγαθού και μάλιστα σε τιμές 50% πάνω από τις τρέχουσες. Είναι προκλητικό και εξοντωτικό. Δείχνει όμως και μια λογική. Να αυξηθούν τα κέρδη των εταιριών που διαχειρίζονται την πίτα της ενέργειας στη χώρα, μια λογική που δείχνει πως κάποιοι είναι υποχείρια όργανα οικονομικών συμφερόντων.

Μέσα σε 2 χρόνια διακυβέρνησης

*έκλεισαν οι λιγνιτικές μονάδες, χωρίς να έχει καν δρομολογηθεί η αναπλήρωσή τους με αποτέλεσμα να εισάγουμε ενέργεια μέχρι και από τα Σκόπια με δυσβάστακτο οικονομικό κόστος και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

*αυξάνεται ιλιγγιωδώς η τιμή της ενέργειας, προς όφελος των ενεργειακών ομίλων.

*επεκτείνεται το δίκτυο των ανεμογεννητριών σε δασικές περιοχές καταστρέφοντας το περιβάλλον, με αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ που δεν εγκρίνουν οι τοπικές κοινωνίες.

*μεταβάλλεται η φυσιογνωμία της χώρας, συνθλίβεται ο πρωτογενής τομέας  και μετατρέπεται σε διακομιστικό κέντρο ενέργειας που την κάνει έρμαιο σε γεωπολιτικά παιχνίδια.

*μάθαμε πως οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθρός αλλά σύμμαχος μας. Δεν μας έδειξαν όμως ένα μέρος που αυτές συμβιώνουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, την πανίδα και την χλωρίδα.

 

Να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση δείχνει μεγάλη προτίμηση στην ενέργεια και στελέχη της έχουν άμεση εμπλοκή. Η σύζυγος του υπερυπουργού Γ. Γεραπετρίτη είναι νομική σύμβουλος στην ΡΑΕ (εκδίδει αδειοδοτήσεις για αιολικά πάρκα), ο πεθερός του αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου ενεργειακού ομίλου στη χώρα που κατασκευάζει αιολικά πάρκα. Η αδελφή του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη επικεφαλής σε εταιρία που έχει αντικείμενο την προώθηση της αιολικής ενέργειας στη χώρα και την εξομάλυνση των κοινωνικών αντιδράσεων στις ανεμογεννήτριες, με κρατικές επιχορηγήσεις(Πράσινο Ταμείο).

 

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η Ελλάδα υποστηρίζει εκεχειρία 21 ημερών και διάλογο αποκλιμάκωσης

otavoice

ΟΗΕ – Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ – Δεν αξίζει να είναι μέλος του ΟΗΕ

otavoice

Χεζμπολάχ: Πλήξαμε την ισραηλινή πόλη Σάφεντ με 80 ρουκέτες

otavoice

Το καλό κλίμα της Νέας Υόρκης! Πηγές ΥΠΕΞ Τουρκίας: η Ελλάδα διαπράττει παραβιάσεις χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

otavoice

ΕΟΔΥ: 509 εισαγωγές, 7 νέες διασωληνώσεις και 14 θάνατοι από COVID-19

otavoice

Πάνος Μουζουράκης σε δικαστές: “Θα εμπιστευόμουν με «κλειστά μάτια» την κόρη μου στον πάτερ Αντώνιο”

otavoice