OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Χάος στη Βραζιλία, οπαδοί του Μπολσονάρου εισέβαλαν σε Κογκρέσο, Προεδρικό και δημόσια κτίρια

Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου παραβίασαν τα εμπόδια ασφαλείας που είχαν δημιουργηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις την Κυριακή και απέκτησαν πρόσβαση στο κτίριο του Κογκρέσου της χώρας, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Προεδρικό Μέγαρο Planalto, σύμφωνα με εικόνες που προβλήθηκαν σε βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης.

Γεγονότα που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, αν μάλιστα σημειωθεί η στενή σχέση που είχαν οι Τραμπ-Μπολσονάρου. 

Πλάνα δείχνουν τεράστια πλήθη να περπατούν σε μια ράμπα που οδηγεί στο κτίριο του Κογκρέσου, όπου είχαν φτάσει στο Green Room, που βρίσκεται έξω από την αίθουσα του Κάτω Βουλής του Κογκρέσου, δήλωσε στο CNN Brasil ο προσωρινός πρόεδρος της Γερουσίας Veneziano Vital do Rogo.

Εικόνες από άλλα μέσα τους έδειχναν να μπαίνουν στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο προεδρικό μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ροντρίγκο Πατσέκο δήλωσε ότι βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με τον κυβερνήτη της Μπραζίλια, Ιμπανέις Ρότσα, και ότι ολόκληρος ο αστυνομικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για να ελέγξει την κατάσταση.

Λούλα για Μπολσονάρο: « Είναι και δική του ευθύνη»

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Λούλα δήλωσε:  «Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλές ομιλίες του πρώην προέδρου Μπολσονάρο που ενθαρρύνουν αυτό. Είναι και δική του ευθύνη». «Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να τιμωρηθούν με υποδειγματικό τρόπο, ώστε κανείς άλλος να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει τη σημαία της Βραζιλίας για να κάνει κάτι τέτοιο».

«Οι αστυνομικοί που βοήθησαν τους τρομοκράτες σήμερα στη Μπραζίλια δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι και δεν μπορούν να παραμείνουν στην εταιρεία, γιατί δεν μπορούν να τους εμπιστευτούν. Πρέπει να τιμωρηθούν» τόνισε ο πρόεδρος Λούλα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 3.000 άνθρωποι.

Οι ζημιές φαίνεται ότι είναι σημαντικές, σε αυτά τα κτίρια που θεωρούνται θησαυροί της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και φιλοξενούν πολλά έργα τέχνης.

Εισβολείς παγιδευμένοι στη Μπραζίλια με τα πρόσωπά τους στο έδαφος. Οι δυνάμεις ασφαλείας ανακτούν τον έλεγχο της κατάστασης.

Οι παραβιάσεις έρχονται περίπου μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, η επιστροφή του οποίου στην εξουσία μετά από 12 χρόνια παύσης έρχεται αφότου νίκησε τον Μπολσονάρο στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 30 Οκτωβρίου.

Διαδηλωτές, υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, κρατούν ένα πανό που γράφει στα πορτογαλικά «Στρατιωτική Παρέμβαση»

Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρο –ο οποίος έχει φύγει από τη Βραζιλία και βρίσκεται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες– έχουν κατασκηνώσει από τότε στην πρωτεύουσα της Μπραζίλια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο είχε εξουσιοδοτήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις να στήσουν τα φράγματα και να φρουρήσουν το κτήριο του Κογκρέσου το Σάββατο λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας υποστηρικτών του Μπολσονάρο.

Ο Πρόεδρος Λούλα δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο παλάτι και καμία από τις βουλές του Κογκρέσου δεν συνεδριάζει αυτήν τη στιγμή.

 

Οι Μπολσονάριστας εισβάλλουν στην ολομέλεια της Ομοσπονδιακής Γερουσίας και λεηλατούν τη δημόσια περιουσία.

 

Παλάτι Planalto. Υπάρχουν αναφορές ότι εισέβαλαν και στο δωμάτιο του προέδρου Λούλα και λεηλάτησαν το μέρος.

 

Μπολσονάριστας μέσα στο Εθνικό Κογκρέσο σπάνε ό,τι βλέπουν μπροστά τους.

 

 

Ελικόπτερο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας  ρίχνει βόμβες με χημικά στους Μπολσονάριστας.

 

 

Η αστυνομία καταφέρνει να απομακρύνει τρομοκράτες από το Εθνικό Κογκρέσο, το Παλάτι Planalto και το STF. Τώρα είναι η ώρα για μαζικές συλλήψεις.

Οι συλληφθέντες εισβολείς μεταφέρονται στις φυλακές με λεωφορεία της αστυνομίας.  Μέχρι στιγμής, 150 άτομα έχουν συλληφθεί και ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμα πολύ.

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Αργιθέας: Παρεμβάσεων συνέχεια στην ορεινή μας περιοχή…

otavoice

ΕΕ: Αποδεκτή η δημιουργία Αγροτικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης – 50 δισ. ευρώ για τους αγρότες

otavoice

Επίτροπος “Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού” ο Απ. Τζιτζικώστας – Η νέα σύνθεση της ΕΕ

otavoice

Eurostat: Τρίτη χειρότερη η Ελλάδα στην ΕΕ το 2023, σε σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση

otavoice

Επίθεση από τουρκικό Drone στο βόρειο Ιράκ, σε συνάντηση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν

otavoice

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ενεργειακή υποδομή στο Σούμι

otavoice