OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΗΠΑ: 10η αποτυχημένη ψηφοφορία να εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής, ο Μακάρθι

Σε ιστορικό αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο διχασμός στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών που διαθέτουν ισχνή πλειοψηφία δεν επιτρέπει να εκλεγεί ο επίσημος υποψήφιος τους, Κέβιν Μακάρθι. 

Για δέκατη φορά απέτυχε να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για να διαδεχτεί την Νάνσι Πελόζι, με το μπλοκ των «ανταρτών» από το Ρεπουμπλιανιό κόμμα του να εξακολουθεί να κρατάει 20 βουλευτές. Ο Κέβιν Μακάρθι θα εκλεγόταν μόνο αν έχανε το πολύ τέσσερις ώστε να αναδειχτεί στο αξίωμα.

Κατά την δέκατη ψηφοφορία,  ο Κέβιν Μακάρθι συγκέντρωσε 200 ψήφους και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Χακίμ Τζέφρις, πλειοψήφησε με 212 ψήφους (όχι αρκετές για να εκλεγεί γιατί χρειάζονται τουλάχιστον 218). Ο Μπάιρον Ντόναλντς, ο βασικός υποψήφιος των «ανταρτών συγκέντρωσε 13 ψήφους. Επτά ψήφισαν τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Κέβιν Χερν και μία ψήφος δήλωσε παρών.

Το Σώμα συνεχίζει την προσπάθειά του να εκλέξει νέο πρόεδρο — προτείνοντας τον βουλευτή Kevin McCarthy για τον 11ο γύρο ψηφοφορίας.

Είναι η πέμπτη ψηφοφορία σήμερα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών.

Photographer: Eric Lee/Bloomberg via Getty Images

Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Πιτ Σέσιονς από το Τέξας είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν μια «ανακάλυψη» στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να διεξαχθούν πιθανώς το βράδυ της Πέμπτης. Η προτεινόμενη συμφωνία θα βοηθήσει στη «μείωση» του αριθμού των νομοθετών που ψηφίζουν κατά του Μακάρθι, είπε στο CNN.

Είπε ότι η διαδικασία ήταν «μακρύτερη από ό,τι θα θέλαμε», λέγοντας ότι το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται σε ένα τέτοιο δημόσιο περιβάλλον την καθιστά πιο δύσκολη.

«Πιστεύω ότι το να πάρεις τρία ή τέσσερα, πέντε ακόμη άτομα θα είναι πρόοδος», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι μια ομάδα περίπου επτά ή οκτώ βουλευτών «δεν θα υποχωρήσει ποτέ» στον Μακάρθι. Ο Sessions ελπίζει, ωστόσο, ότι εάν κάποιοι από τους σκληροπυρηνικούς συνάψουν συμφωνία, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει άλλους.

Εδώ και έναν αιώνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλεγόταν από την πρώτη ψηφοφορία. Το 1923 χρειάστηκαν εννέα γύροι, ενώ περισσότερες από εννέα είχαν χρειαστεί το 1859 και το ρεκόρ αυτό ξεπεράστηκε σήμερα. Το 1859 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έπειτα από 44 γύρους ψηφοφορίας, ο ρεπουμπλικανός William Pennington, σύμφωνα με το CNN.

Σχετικά Άρθρα

Απ. Τζιτζικώστας: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και ευθύνη …»

otavoice

Motor Oil: Σε ύφεση η φωτιά – Τρεις εργαζόμενοι ελαφρά τραυματίες

otavoice

Εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο- 2.800 τραυματίες και 9 νεκροί – Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ

otavoice

Στην Αθήνα αύριο ο Πρόεδρος της Κύπρου, στην εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννο Κρανιδιώτη

otavoice

Μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil (βίντεο)

otavoice

Ταυτόχρονες ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό – Εκατοντάδες τραυματίες μέλη της Χεζμπολάχ

otavoice