OTA VOICE
Uncategorized

Δίκτυο ΠΙΝΔΟΣ: Επιτυχές το Συνέδριο “Εγκαταλελειμμένες γαίες της Πίνδου: Διατήρηση ή επανάκτηση;”

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το συνέδριο που διοργάνωσε το Δίκτυο ΠΙΝΔΟΣ σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείo στο Βουργαρέλι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, στις 4 και 5 Οκτώβρη, με θέμα:

Εγκαταλελειμμένες γαίες της Πίνδου : Διατήρηση ή επανάκτηση; Η συμβολή της ολοκληρωμένης διαχείρισης τους στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό των ορεινών περιοχών

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων, κάλυψαν το φαινόμενο της εγκατάλειψης παραγωγική γης στην Πίνδο, αναφέρθηκαν σε ευρωπαϊκά και ελληνικά παραδείγματα ορθής διαχείρισης ενώ σκιαγραφήθηκαν οι προοπτικές επανάκτησης των γαιών, μέσω δευτερολογιών της στρογγυλής τράπεζας και παρεμβάσεων των συμμετεχόντων. Πιο συγκεκριμένα οι εισηγήσεις ήταν οι εξής:

«Συμμετοχική Επιστασία Γης για τη διαχείριση εγκαταλελειμμένων γαιών – η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα από το Πράσινο Ταμείο», Κλεφτογιάννη Βίκυ, Δρ. Βιολογίας, Εμπειρογνώμονας σε διαχείριση έργων LIFE, Πράσινο Ταμείο.

«Εγκατάλειψη ορεινών γαιών ή ανθεκτικότητα ορεινών περιοχών;», Kαζόγλου Ιώαννης, Αν. Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας και Βραχνάκης Μιχαήλ, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας, Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού.

«Νέες δυνατότητες για το σχεδιασμό και την ανάκτηση των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων στην ορεινή μεσογειακή κοινότητα.», Γούσιος Δημήτρης, Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας, Επιστημονικός υπεύθυνος Terra Thessalia.

Στο συνέδριο που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο από το πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον και Κλιματική Ουδετερότητα 2024» (Άξονας Προτεραιότητας 1 «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος- Κλιματική Ουδετερότητα & Λοιπές Δράσεις»), συμμετείχαν τα μέλη του Δικτύου και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης:

– Στεργίου Ανδρέας, Πρόεδρος ΔΣ Δικτύου Πίνδος, Δήμαρχος Αργιθέας

– Μίγδος Περικλής, Αντιπρόεδρος ΔΣ Δικτύου Πίνδος, Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη

– Καρδαμπίκης Αλέξης, Γραμματέας ΔΣ Δικτύου Πίνδος, Δήμαρχος Αγράφων

– Χασιάκος Χρήστος, Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων

– Μαράβας Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Πύλης

– Στάθης Φάνης, Δήμαρχος Μουζακίου

– Βαΐτσης Νικόλαος, Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων

– Κατσής Δημοσθένης, Δήμαρχος Σοφάδων

-Φούκας Δημήτριος, Αντιδήμαρχος Δημ. Αμφιλοχίας

-Μπίζας Γεώργιος, Αντιδήμαρχος Δημ. Νικολάου Σκουφά

Με την παρουσία τους τίμησαν το συνέδριο ο κος Τασιός Αριστείδης, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, ο κος Γκολομάζος Ιωάννης, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Άρτας, ο ομότιμος Καθηγητής Παν. Ιωαννίνων κος Αλμπάνης Τριαντάφυλλος καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων της περιοχής ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές Άρτας κος Στύλιος Γεώργιος πρ. Υφυπουργός και κα Γεροβασίλη Όλγα, Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Σχετικά Άρθρα

Η κακοκαιρία χτύπησε τον Ασπρόπυργο- Προβλήματα από πτώση δέντρων στην Αθηνών – Κορίνθου

otavoice

Νέο φάρμακο, πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

otavoice

Επιστολή Μπέγκα για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού αεροπορικής σύνδεσης Ιωαννίνων-Ηρακλείου

otavoice

Συνάντηση του Λ. Αβραμόπουλου με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Θεσσαλίας

otavoice

Σε λειτουργία το πρώτο Κ.Δ.ΑΠ.ΑμεΑ του Δήμου Χανίων

otavoice

Ο Γ. Αποστολόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στον ΕΔΣΝΑ

otavoice