OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ουκρανία: «Το δεύτερο κύμα της ρωσικής εισβολής έχει ήδη ξεκινήσει»

Εδώ και λίγες ημέρες, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε νέα φάση. Μετά την υποχώρηση από το Κίεβο και άλλες περιοχές ανατολικότερα, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν το δεύτερο κύμα επίθεσης, με έμφαση στην τελική επικράτηση στην ανατολική Ουκρανία και ιδιαίτερα στο Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Μιλά στη Realnews ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ.

«Αυτή τη στιγμή, έχει ήδη ξεκινήσει μια νέα επίθεση ή αλλιώς το δεύτερο κύμα εισβολής. Γνωρίζουμε ότι προετοιμάζονται γι’ αυτό τις τελευταίες τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Φορτώνουν τα σύνορα από την πλευρά της Ρωσίας και στέλνουν επιπλέον ενισχύσεις στις κατεχόμενες επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Στρατολογούν νέους και αυτή τη στιγμή είναι έτοιμοι για το δεύτερο στάδιο της επίθεσης», δηλώνει αποκλειστικά στη Realnews ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας Σέρχι Νικιφόροφ.

«Ενα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με τον καιρό, ο οποίος χειροτέρεψε το τελευταίο χρονικό διάστημα και δυσκόλεψε τις όποιες απόπειρες επίθεσης. Κυρίως η βροχή τούς καθυστέρησε πολύ. Εκτιμούμε ότι, μόλις ο καιρός γίνει πιο ξηρός, θα προσπαθήσουν να εκδηλώσουν αυτή τη νέα επίθεση», προσθέτει.

Οπως είναι εύκολα αντιληπτό, αυτές οι εξελίξεις έχουν «παγώσει» κάθε ελπίδα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ούτως ώστε να ανοίξει η πολυπόθητη χαραμάδα ελπίδας που θα οδηγήσει στην ειρήνη. Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθαρίζει ότι, από τη στιγμή που η Ρωσία έχει εξαπολύσει το δεύτερο κύμα επίθεσης, οποιαδήποτε συζήτηση είναι χωρίς αντίκρισμα. Ταυτόχρονα, ο Σ. Νικιφόροφ απευθύνει νέο κάλεσμα προς την Ελλάδα και τη Δύση για στρατιωτική ενίσχυση και για επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

«Η Ουκρανία δεν μάχεται μόνο για τα δικά της εδάφη και για την ελευθερία της, αλλά μάχεται για τις αξίες που μοιράζονται όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέει και συμπληρώνει: «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ρωσική οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί και μετά τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι θα υπάρξει μια μικρή κάμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ρωσίας περίπου κατά 10%. Μπορεί οι χώρες της Δύσης να μη θέλουν να καταστρέψουν τον ρωσικό στρατό, έχουν όμως τη δυνατότητα να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία. Να απαγορεύσουν την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, να σταματήσουν κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα με τη Ρωσία και τις ρωσικές επιχειρήσεις και να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις σε όλες τις ρωσικές τράπεζες και όχι μόνο σε τρεις-τέσσερις από αυτές. Ζητούμε την πλήρη αποσύνδεση της ρωσικής οικονομίας από το σύστημα SWIFT. Μέχρι η ρωσική οικονομία να γονατίσει, πρέπει να επιβάλλονται συνέχεια νέες κυρώσεις εναντίον της».

Πηγή: enikos.gr

Σχετικά Άρθρα

Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού δεκάδων παράνομων μεταναστών στην Μεσαρά Ηρακλείου

otavoice

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας: Μειώνονται τα αποθέματα νερού- Οι λύσεις που εξετάζουν οι επιστήμονες

otavoice

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι έδειξαν οι έλεγχοι – Τα «κόλπα» των εργοδοτών

otavoice

Ερώτηση 29 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου

otavoice

Λίβανος: «Οι δρόμοι γέμισαν αίμα» – Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν το μακελειό

otavoice

Στην Αθήνα σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης

otavoice