OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας – H τρίτη γυναίκα ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ

Και με τη βούλα νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας η Λιζ Τρας. 

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε επισήμως ότι επικράτησε του Ρίσι Σούνακ στην εσωκομματική διαδικασία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Η Λιζ Τρας αναλαμβάνει καθήκοντα αύριο, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, και θα μεταβεί στο Μπαλμόραλ, όπου θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Τρας νίκησε τον αντίπαλο Ρίσι Σουνάκ με 81.326 ψήφους έναντι 60.399 μεταξύ των μελών του κόμματος και θα αναλάβει ηγέτης την Τρίτη, καθώς οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση.
Η Τρας υποσχέθηκε δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης σε μια σύντομη νικητήρια ομιλία σε συνεδριακό κέντρο στο Λονδίνο τη Δευτέρα. Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, υποσχέθηκε ένα «τολμηρό σχέδιο» για τη μείωση των φόρων και την οικοδόμηση της οικονομικής ανάπτυξης και «αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αντιμετώπιση των λογαριασμών ενέργειας των πολιτών αλλά και αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων ζητημάτων που έχουμε στον ενεργειακό εφοδιασμό».
Η ανακοίνωση της Δευτέρας τερματίζει εβδομάδες πικρής εκστρατείας κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σουνάκ, πρώην καγκελάριος του Οικονομικού (υπουργός Οικονομικών), κατηγόρησε την υπουργό Εξωτερικών ότι διακινδυνεύει μια παρατεταμένη ύφεση εάν προχωρήσει στις υποσχεθείσες φορολογικές περικοπές.
Μόλις ο Τζόνσον παραιτηθεί επίσημα από τη θέση του στη βασίλισσα την Τρίτη, η Τρας θα επισκεφθεί επίσης τη μονάρχη στη σκωτσέζικη κατοικία της στο Μπαλμόραλ, όπου, ως αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο, θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η Τρας θα ακολουθήσει τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι για να γίνει η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Παρά το γεγονός ότι ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, βρέθηκε να είναι η προτιμώμενη υποψήφια της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπέρμαχων του Brexit στο κόμμα της.

Σχετικά Άρθρα

18.000 ευρώ η μπορδοροδοκόκκινη μπουχάρα για την “ολιγάρχη” Όλγα, στο Τουρισμού

otavoice

Σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού δεκάδων παράνομων μεταναστών στην Μεσαρά Ηρακλείου

otavoice

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας: Μειώνονται τα αποθέματα νερού- Οι λύσεις που εξετάζουν οι επιστήμονες

otavoice

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τι έδειξαν οι έλεγχοι – Τα «κόλπα» των εργοδοτών

otavoice

Ερώτηση 29 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου

otavoice

Λίβανος: «Οι δρόμοι γέμισαν αίμα» – Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν το μακελειό

otavoice