OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

To Ίδρυμα Μποδοσάκη επιστρέφει στο “σπίτι” του, στο Στρατώνι Χαλκιδικής

Τονίζοντας ότι «το Ίδρυμα Μποδοσάκη επιστρέφει στο σπίτι του», καλωσόρισε στο Στρατώνι Χαλκιδικής ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, τον Υπεύθυνο Προγραμμάτων Υποτροφιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Σοφοκλή Δανασσή, ευχαριστώντας τη διοίκηση του Ιδρύματος για τη γενναιόδωρη προσφορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και βιντεοπροβολέων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Στρατωνίου.

Η επίσκεψη του εκπροσώπου του Ιδρύματος Μποδοσάκη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα επίσημης έναρξης της σχολικής χρονιάς και σηματοδότησε τον επαναπροσδιορισμό της ιστορικά άρρηκτης σχέσης του Ιδρύματος Μποδοσάκη με το Στρατώνι.

Κατά τη διάρκεια του 2ου μισού του 20ου αιώνα, το Στρατώνι αποτέλεσε κέντρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας, η οποία αναπτύχθηκε στην περιοχή από την Α.Ε.Ε.Χ.Π. & ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ (ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ).

Από το 1946 το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρίας ανήκε στον ιδρυτή του Ιδρύματος και ευεργέτη, Πρόδρομο Μποδοσάκη, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στο Στρατώνι μέχρι το τέλος της ζωής του (1979), ενώ στη συνέχεια (και μέχρι το 1988) τα ηνία της μεταλλευτικής επιχείρησης ανέλαβε ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης – Μποδοσάκης.
Παράλληλα, ο οικισμός αποτέλεσε τόπο εποχικής κατοικίας της οικογένειας Μποδοσάκη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του εκπροσώπου του Ιδρύματος στο Στρατώνι, πραγματοποιήθηκαν επί μέρους επισκέψεις στα σχολεία του οικισμού και καταγράφηκαν οι ανάγκες υλικοτεχνικού εκσυγχρονισμού τους, ώστε μέρος αυτών να καλυφθούν από το πρόγραμμα χορηγιών «Ζήσε την Επιστήμη» του Ιδρύματος. Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα συμμετοχής των σχολείων του Στρατωνίου σε πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, οι οποίες ενδυναμώνουν και προάγουν την παιδεία, ενώ δημιουργούν στους μαθητές ευκαιρίες εξέλιξης και απόκτησης εξωστρέφειας και δεξιοτήτων.

«Στόχος είναι», είπε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Σπύρος Ποδαράς, «το Στρατώνι να αποτελέσει πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης, ελκυστικό και ανταγωνιστικό, όπως αυτό που οραματίσθηκε η οικογένεια Μποδοσάκη για τον τόπο».

«Μετά από πολλές δεκαετίες» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος «το Ίδρυμα Μποδοσάκη ‘επιστρέφει’ στο Στρατώνι, τον τόπο που ο ιδρυτής του, Πρόδρομος Μποδοσάκης ανέδειξε ποικιλοτρόπως – κυρίως μέσα από δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης – σε εποχές που ο όρος ήταν παντελώς άγνωστος στις τοπικές κοινωνίες.

Πρόταση του Δήμου Αριστοτέλη προς το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι η ‘υιοθέτηση’ του Στρατωνίου ως “το χωριό του” και η συμπερίληψή του στα προγράμματα αναβίωσης και ανάπτυξης τόπων, τα οποία πραγματοποιεί.

Είμαστε συγκινημένοι αλλά και περήφανοι γι’ αυτήν την κατάκτηση, η οποία ουσιαστικά συνδέει την ιστορία με το μέλλον, όπως ακριβώς θα επιθυμούσε ο Πρόδρομος Μποδοσάκης».

Σχετικά Άρθρα

Επενδύοντας στην Ταυτότητα της Πελοποννήσου – Νέο Place Brand

otavoice

203η επέτειος από την Άλωση της Τριπολιτσάς – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

otavoice

Συνάντηση της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία

otavoice

Ο Χ. Μπονάνος στην ορκωμοσία νοσηλευτών του Γ.Ν. Πατρών

otavoice

Τοιχογραφία από Βραζιλιάνους καλλιτέχνες στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στη Ν. Ιωνία

otavoice

Δ. Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων 24-26/9

otavoice