OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

ΠΕ Λευκάδας: «Έργο υψηλής προτεραιότητας η παράκαμψη Καλαμιτσίου»

Το έργο «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΕΩΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΕΞΑΝΘΕΙΑ ΧΟΡΤΑΤΑ» είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ σημαντικό οδικό έργο για τη δυτική πλευρά της Λευκάδας -και όχι μόνο- το οποίο πρόκειται να ανακουφίσει τον κυκλοφοριακό φόρτο στην περιοχή. Το έργο αυτό, η δική μας Περιφερειακή αρχή, το έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της και προχωρά έμπρακτα και άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίησή του.

Ας δούμε όμως πρώτα τι έκανε για το εν λόγω έργο η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή που για μια ακόμη φορά επιχειρεί να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις και να παραπληροφορήσει τους συμπολίτες μας κάνοντας λόγο για εξαφάνιση της παράκαμψης Καλαμιτσίου και αποσιωπώντας φυσικά τους δικούς της «ατυχείς και επικίνδυνους» για την υλοποίηση του έργου χειρισμούς. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2 της ΥΑ 64957/ 10.6.2021 (Β’ 2548) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η οποία διέπει την μεταφορά συνεχιζόμενων έργων Εθνικού σκέλους ΠΔΕ στο ΕΠΑ «Μεταφέρονται στο ΕΠΑ ως συνεχιζόμενα έργα, χωρίς την έκδοση Πρόσκλησης ή Ανακοίνωσης πρόθεσης χρηματοδότησης, και εντάσσονται αυτοδίκαια την 01η Ιουλίου 2021 στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του φορέα χρηματοδότησής τους, έργα τα οποία την 30ή Ιουνίου 2021 πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) είναι εγγεγραμμένα στο ΠΔΕ 2021,

β) χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και

γ) έχουν αναλάβει νομική δέσμευση/ΝΟΔΕ (σύμβαση ή άλλη ισοδύναμη πράξη) ή βρίσκονται στη φάση κατακύρωσης του αποτελέσματος του Διαγωνισμού (διαγωνιστική διαδικασία σε εξέλιξη) ή έχει εκδοθεί διοικητική πράξη του αρμοδίου οργάνου περί έγκρισης των Τευχών Διακήρυξης».

2022.04.18 @ Ανδρέας Κτενάς: «Ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα για την Παράκαμψη Καλαμιτσίου» – Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 31 Μαΐου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. #ΠΙΝ #Λευκάδα #Καλαμίτσι #Παράκαμψη #Περιφερειακός #ΜΠΕ #Διαβούλευση #ktenasandreas #antipin_lefkada #ΠεριφερειακήΕνότηταΛευκάδας #ΠεριφέρειαΙονίωνΝήσων

Το έργο «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗΣ ΕΩΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΕΞΑΝΘΕΙΑ ΧΟΡΤΑΤΑ» δηλώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στον οριστικό κατάλογο μεταφερόμενων έργων της, τον Νοέμβριο του 2022, χωρίς να πληροί το κριτήριο (γ) από τις παραπάνω προϋποθέσεις καθώς από τα τρία υποέργα του κανένα δεν ενέπιπτε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες.

Επιπροσθέτως με το άρθρο 2 της ΥΑ 123824/20.12.2022 (Β’ 6533) προβλέφθηκε ρητά ότι «Στην υπ’ αρ. 64957/10.06.2021 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως τροποποιήθηκε, προστίθεται άρθρο 6 ως εξής: «Άρθρο 6 Ανάληψη νομικών δεσμεύσεων Οι νομικές δεσμεύσεις για όλα τα έργα της παρούσας αναλαμβάνονται το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου 2024». Η ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία παρατάθηκε τελικά μέχρι την 31/07/2024.

Ήδη λοιπόν η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή όχι μόνο πρότεινε προς μεταφορά έργο, το οποίο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, με τις όποιες συνέπειες για την μελλοντική του πορεία, αλλά γνώριζε επίσης ένα και πλέον χρόνο πριν τη λήξη της θητείας της, ότι όποιο έργο δεν είχε σύμβαση προ της 31/05/2024 θα πήγαινε προς απένταξη. Καθώς το συγκεκριμένο έργο προβλέπει την εκτέλεση απαλλοτριώσεων για τις οποίες απαιτείται η έκδοση δικαστικής απόφασης για την ορισμό τιμής μονάδος, ήταν προφανές ότι δεν ήταν επαρκής ο χρόνος για την δημοπράτηση και συμβασιοποίησή του.

Η απένταξη επομένως και η ταυτόχρονη επανένταξη του έργου ήταν η μόνη ενδεδειγμένη λύση, καθώς με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα υπάρχει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο για τη δημοπράτηση, συμβασιοποίηση και υλοποίησή του.

Ήδη εκδόθηκε η Απόφαση ένταξης πράξης για τις απαλλοτριώσεις με διάρκεια υλοποίησης δώδεκα μηνών, ενώ το δικαστήριο για τον ορισμό τιμής μονάδος που είχε προσδιοριστεί για τις 8/10/2024 αναβλήθηκε, έπειτα από αίτημα πολιτών, για τις 11/02/2025. Παράλληλα, θα ακολουθήσει η πρόσκληση για την υλοποίηση του κατασκευαστικού έργου.

«Η δική μας Περιφερειακή Αρχή αφουγκράζεται την αγωνία της τοπικής κοινωνίας για το συγκεκριμένο έργο και έχει σαφώς εκφράσει την πολιτική βούληση και δέσμευση να το ολοκληρώσει, πράγμα που είναι δεδομένο ότι θα γίνει», δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας, Αντώνης Δουβίτσας.

Θα συνιστούσαμε, τέλος, πριν προχωρήσει η όποια παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου ή ο όποιος περιφερειακός σύμβουλος, νυν ή πρώην, σε ανακοινώσεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα και θίγουν και τους ίδιους, να ενημερώνονται αρμοδίως, ώστε να μην εκτίθενται και να μην παραπληροφορούν τους συμπολίτες μας για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο.

Σχετικά Άρθρα

Το Ελληνικό Αργυρούπολη συναντά την Αστάνα! Ιστορική συνεργασία για τον Ποντιακό Ελληνισμό

otavoice

Ο Αν. Περιφερειάρχης Χ. Μπονάνος στον Αγιασμό του Δ.ΙΕΚ του Γ.Ν. Πατρών

otavoice

Δ. Αμαρουσίου: Παρέλαβε επιπλέον 732 κάδους ανακύκλωσης

otavoice

Προγράμματα Άθλησης Για Όλους από τον Δήμο Κηφισιάς

otavoice

Β. Σπανάκης: «Πρόσθετα 220εκ. ευρώ στους Δήμους για το 2024»

otavoice

Π.Ι.Ν: Παράταση για έναν χρόνο στο πιστοποιητικό λειτουργίας της πλωτής γέφυρας Λευκάδας

otavoice