OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Κ.Πελετίδης: «Προσλήψεις προσωπικού και συνέχιση του προγράμματος της ΔΥΠΑ»

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επανέρχεται για μια ακόμη φορά στο θέμα της έλλειψης προσωπικού στον Δήμο και με παρέμβασή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς της κυβέρνησης, αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη προσλήψεων, κρίσιμες για την λειτουργία των υπηρεσιών του.

Θέμα της νέας του επιστολής προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, είναι οι «Προσλήψεις τακτικού προσωπικού και η συνέχιση του Προγράμματος Απασχόλησης Ανέργων Ηλικίας 55–67».

Η επιστολή του Δημάρχου, έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Είναι γνωστή προς εσάς η υποστελέχωση των Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων που με σειρά εγγράφων μας, αλλά και με παραστάσεις μας, έχουμε θίξει.

Οι συνεχιζόμενες απαγορεύσεις προσλήψεων, είναι κρίσιμο ζήτημα για τη λειτουργία όλων των Υπηρεσιών μας, που η διαμορφωθείσα κατάσταση των ελλείψεων προσωπικού σε Διοικητικούς, Οικονομικούς και Τεχνικούς κλάδους, θέτει πλέον σε άμεσο κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία τους.

Δεν είναι μόνο οι μνημονιακές πολιτικές της απαγόρευσης των προσλήψεων, αλλά και οι συνεχιζόμενες, παρά τα δηλωθέντα και μη εφαρμόσιμα για ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων μόνο στο λόγο 1 προς 1 δηλαδή για 1 αποχώρηση/1 πρόσληψη τακτικού προσωπικού, προκειμένου να τηρηθούν οι «δημοσιονομικές δεσμεύσεις» όπως αναφέρεται σε σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ακόμα και στο πλαίσιο αυτό των υπόψη εγκυκλίων, οι απαιτήσεις μας σε προσλήψεις δεν έχουν εγκριθεί.

Για το 2020 αιτηθήκαμε 86 θέσεις τακτικού προσωπικού σε εκτιμώμενες 86 συνταξιοδοτήσεις.

Εγκρίθηκαν 6 θέσεις από τις οποίες οι τρείς προκηρύχθηκαν με την 13Κ/2021 προκήρυξη ΑΣΕΠ, προσλήφθηκαν δύο και αναμένεται ένας διορισμός.

Για το 2021 αιτηθήκαμε 80 θέσεις τακτικού προσωπικού σε 80 εκτιμώμενες συνταξιοδοτήσεις.

Εγκρίθηκαν 2 θέσεις εκ των οποίων η μία συμπεριελήφθη στην προκήρυξη ΑΣΕΠ 13Κ/2021και ολοκληρώθηκε ο διορισμός, η δε δεύτερη θέση θα προκηρυχθεί μέσω ΑΣΕΠ στην κατηγορία τριτέκνου του ν.2643/98( ΦΕΚ 3524Β΄/21).

Για το 2022 αιτηθήκαμε 12 θέσεις τακτικού προσωπικού σε 12 εκτιμώμενες συνταξιοδοτήσεις και εγκρίθηκαν 3 θέσεις που , οι μεν 2 θα καλυφθούν από επιλαχόντες της 13Κ /2021 (σε εκκρεμότητα ακόμα) η δε 3η από ΑΜΕΑ 50% μέσω προκήρυξης ΑΣΕΠ που αναμένεται να εκδοθεί (ΦΕΚ 3747 Β΄/2022).
Για το 2023 αιτηθήκαμε 15 θέσεις σε εκτιμώμενες 15 συνταξιοδοτήσεις και δεν εγκρίθηκε καμία από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Για το 2024 αιτηθήκαμε 18 θέσεις σε εκτιμώμενες συνταξιοδοτήσεις 18 και εγκρίθηκαν 6 θέσεις, οι οποίες παραμένουν μόνο εγκριθείσες λόγω μη έναρξης από το ΑΣΕΠ της σχετικής διαδικασίας.

Για το 2025 αιτηθήκαμε 36 θέσεις σε εκτιμώμενες συνταξιοδοτήσεις 36 και καμία σχετική εξέλιξη δεν έχει υπάρξει.

Κατά συνέπεια στις προτάσεις / απαιτήσεις μας για πρόσληψη συνολικά 247 εργαζομένων σε θέσεις τακτικού προσωπικού για τα έτη 2020-2025 εγκρίθηκαν 17 θέσεις και προσλήφθηκαν μέχρι σήμερα 3.

Όμως σε καμία περίπτωση ακόμα και η υλοποίηση προσλήψεων στο λόγο 1 προς 1 δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις χαμένες θέσεις εργασίας τακτικού προσωπικού των προηγούμενων ετών στο Δήμο Πατρέων και η συνέχιση της μη υλοποίησης των δικών σας εξαγγελιών και εγκυκλίων, οδηγεί πλέον στην αποσύνθεση κρίσιμων Υπηρεσιών μας.

Ζητούμε την έγκριση των απαιτήσεων μας, που σας έχουμε αποστείλει στα πλαίσια των δικών σας εγκυκλίων για προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού, επαναφέροντας για ακόμη μια φορά το αίτημα των προσλήψεων σε τακτικές θέσεις εργασίας στα πλαίσια των συνολικών αναγκών κάθε Δήμου.

Ένα άλλο θέμα που χρήζει της άμεσης παρέμβασης των αρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα επιχορήγησης για την «απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67».

Όπως γνωρίζετε με ξαφνική ενημέρωση της ΔΥΠΑ, η συνέχεια του υπ’ όψη προγράμματος που απευθύνεται σε Φορείς και Οργανισμούς του Δημοσίου μεταξύ των οποίων οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για 1 συν 1 χρόνο, έχει διακοπεί με αποτέλεσμα πολλοί Δήμοι όπως και ο Δήμος Πατρέων, που υπέβαλε εμπρόθεσμα και με δεσμευμένες πιστώσεις αίτημα για πρόσληψη 90 ατόμων κάθε κλάδου και ειδικότητας, να μην έχουν τη δυνατότητα αυτή.

Σε αυτές τις συνθήκες ελλείψεων προσωπικού και λόγω ανεργίας κρίσιμων προσυνταξιοδοτικών ηλικιών ανέργων, είναι απαραίτητη η συνέχιση του υπ’ όψη προγράμματος με τη χρηματοδότηση αυτού, την οποία ζητούμε και με την υπ’ όψη επιστολή μας, για την έγκριση των 90 θέσεων που έχουμε υποβάλλει για το Δήμο Πατρέων στη ΔΥΠΑ, αλλά και των αιτημάτων πολλών Δήμων της χώρας που έχουν υποβάλλει σχετικές αιτήσεις όπως προέβλεπε η σχετική δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ.

Πέραν της επιστολής μας ζητούμε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, αναλύοντας τα υπ’ όψη θέματα, προκειμένου να έχουμε απάντηση επ’ αυτών εκ μέρους της Κυβέρνησης».

Σχετικά Άρθρα

Π.Δ.Ε: Ανοικτή πρόσκληση σε επιχειρήσεις για συμμετοχή στην 11η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

otavoice

Γ. Τρεπεκλής: «Η κλιματική κρίση δεν μας περιμένει-Να οργανωθούμε όλοι μαζί»

otavoice

Δ. Αμαρουσίου: Ημέρα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων το Σάββατο 21/9

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Ξεκινά ο κύκλος διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου

otavoice

Δ. Δίου-Ολύμπου: Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση κινδύνων ενόψει χειμερινής περιόδου

otavoice

Στην Πεντέλη απότμημα της Τιμίας Κάρας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου

otavoice