OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Άργος η δράση «Μετακινούμαι Βιώσιμα»

Ο Δήμος Άργους– Μυκηνών συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας διοργάνωσε την υβριδική δράση «Μετακινούμαι Βιώσιμα» σε συνεργασία με το EUROPEDIRECT Peloponnisos, την ΠΟΜAμεΑ Πελοποννήσου, το Τμήμα Τροχαίας Άργους, την υποστήριξη πλήθους φορέων, οργανισμών και εθελοντών.

Σε αυτή την ενημερωτική και βιωματική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κέντρο της πόλης του Άργους, oι συμμετέχοντες, στην πλειοψηφία τους μαθητές Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης ύστερα από μια σύντομη ενημέρωση για την σημασία και την αξία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, έκαναν μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής και ένα βιωματικό περίπατο στο κέντρο της πόλης, χρησιμοποιώντας αναπηρικό αμαξίδιο και λευκό μπαστούνι.

Η Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Περιβαλλοντικής Καινοτομίας που είχε την ευθύνη υλοποίησης της δράσης, κα Αναστασία Αργυροπούλου δήλωσε:

«Με αυτή τη δράση θέλουμε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα εμποδιζόμενα άτομα στην καθημερινή μετακίνησή τους και να μεταδώσουμε την αξία παροχής κατάλληλων υποδομών που διασφαλίζουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης για όλους.

Μέσα από το βιωματικό περίπατο που έγινε στο κέντρο του Άργους από μαθητές Β’Βάθμιας εκπαίδευσης και συμμετέχοντες πολίτες, αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ισομοιρασμού των κοινοχρήστων χώρων και οι διάφοροι τρόποι μέσω των οποίων ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει προς τον παραπάνω σκοπό.

Στα «εμποδιζόμενα άτομα» περιλαμβάνονται άτομα με μόνιμες αναπηρίες, άτομα με πρόσκαιρα ή μόνιμα μειωμένες κινητικές ικανότητες. Μία έγκυος μητέρα, ένας γονιός με βρέφος με καρότσι, ένας τραυματίας που χρησιμοποιεί βοήθημα βάδισης, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν πια την ικανότητα να μετακινούνται με ευκολία. Εμποδιζόμενα άτομα έχουμε υπάρξει ή θα υπάρξουμε ενδεχομένως κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Η διασφάλιση ανεμπόδιστης μετακίνησης για όλους, αντικατοπτρίζει ενσυναίσθηση και συμπερίληψη. Αποτελεί δικαίωμα και ουσιαστικό στοιχείο πολιτισμού, ένδειξη σεβασμού προς τον κάτοικο ή τον επισκέπτη.

Η ευαισθητοποίηση σε τέτοιου είδους θέματα απαιτεί παιδεία!

Παιδεία που καλλιεργείται και μεταδίδεται από την οικογένεια, το σχολείο και την πολιτεία. Ενισχύεται με βιωματικές δράσεις όπως αυτή που διοργανώθηκε στο Δήμο μας, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας!

Είμαι πραγματικά υπερήφανη που συνέδραμα στη διοργάνωση και υλοποίηση αυτής της δράσης και ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι βοήθησαν και συμμετείχαν.»

Προλογίζοντας την Δράση, η κα Γεωργία Μπαμπανικολού από το EUROPE DIRECT PELOPONNISOS αφού αναφέρθηκε στο έργο των γραφείων EUROPE DIRECT, μίλησε για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας «που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας» ενώ τόνισε πως:

«Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση όλων αλλά κυρίως των νέων για τη βιώσιμη κινητικότητα. Πως δηλαδή οι πόλεις μας θα γίνουν πιο πράσινες, πιο φιλικές πιο συμμετοχικές και πιο προσβάσιμες για όλους»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Ιωάννης Μαλτέζος αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν στην διοργάνωση της δράσης που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Δήμο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, υπογράμμισε τη σημασία του ισομοιρασμού των κοινόχρηστων χώρων, την ανάγκη να είναι απολύτως προσπελάσιμοι και το δικαίωμα όλων να τους απολαμβάνουν εξίσου και εξέφρασε την ικανοποίηση του που «ο Δήμος μας δείχνει την ευαισθησία, την ενσυναίσθση και το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους κινήσεις που είναι απολύτως επαινεταίες»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Πελοποννήσου κος Χρυσοβαλάντης Μέλλος αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για αυτή την πρωτοποριακή εκδήλωση, είπε πως:
«η πραγματική έννοια της βιώσιμης μετακίνησης ορίζεται ως ίση προσβασιμότητα και πρόσβαση από όλους μας χωρίς καμία απολύτως διάκριση και αυτός είναι ο στόχος» ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει και στο πλάνο που έχει καθοριστεί προς την επίτευξή του.

Με τη σειρά του ο κος Νίκος Καραλής, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν λέγοντας ότι αυτή τους η συμμετοχή:

«δείχνει την ευαισθησία την αγάπη και το μεράκι για τη στήριξη του Αναπηρικού Κινήματος. Για εμάς είναι μεγάλη χαρά δεν αυτά δεν είναι ξένα παιδιά, του αναπηρικού κινήματος, είναι παιδιά δικά μας, είναι αδέρφια μας».

Αναφέρθηκε εκτενώς στις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος, και τους στόχους της εκδήλωσης την οποία συνδιοργάνωσε ενώ τόνισε πως:

«Θέλουμε να δείξουμε με τους εκπαιδευτές που έχουμε φέρει, με το λευκό μπαστούνι και με το αμαξίδιο πως μπορούμε να κινηθούμε μέσα στην πόλη, να εντοπίσουμε τα εμπόδια για να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε την πόλη αλλά και να δώσουμε το μήνυμα στο Δήμο για το που ακριβώς υπάρχουν τα εμπόδια ώστε να μπορούμε να κινούμαστε πολύ εύκολα».

Ο κος Κωνσταντίνος Χάρος, Διοικητής Τροχαίας Δήμου Άργους Μυκηνών αναφέρθηκε εκτενώς στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως και τα άτομα με αναπηρίες είναι πολίτες αυτής της χώρας. Και ως πολίτες αυτής της χώρας έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους. Το δικαίωμα στην πρόσβαση, το δικαίωμα στην ελευθερία.

Πρέπει να γίνει βίωμα σε όλους του πολίτες η προστασία του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να καταστρατηγούμε τον Κ.Ο.Κ.

Δεν θα πρέπει να βάζουμε εμπόδια στα άτομα με αναπηρία έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση δικαιώματος».

Σχετικά Άρθρα

Ορκίστηκε νέος υπάλληλος στο Δήμο Πύργου

otavoice

Γιάννης Φωστηρόπουλος: Είχα την ευλογία να μεγαλώσω σε σπίτι δασκάλων

otavoice

Η Δημοτική Αρχή Πατρέων στο αντινατοϊκό – αντιπολεμικό συλλαλητήριο

otavoice

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής, με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου

otavoice

Το μεγαλύτερο ελληνικό event κλασικού ιστορικού αυτοκινήτου, στην Γορτυνία

otavoice

Διευθύνων Σύμβουλος ΠΡΟΤΟΥΡ: Χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό της Ρόδου

otavoice