OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

ΠΙΝ: «Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Κέρκυρας

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής: «Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, παίρνουμε τη σκυτάλη ακριβώς στο ίδιο σημείο που την είχαμε αφήσει το 2014
Έτοιμη η Μονάδα Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κέρκυρας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
Προχωρά άμεσα η αναβάθμιση του ΚΔΑΥ, η κατασκευή ΜΕΒΑ και η περιβαλλοντική αποκατάσταση στο Τεμπλόνι

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, το πρωί της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα και την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που ξεμπλοκάρει τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου αναφορικά με το έργο της κατασκευής της Μονάδας Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κέρκυρας.

«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε στη διάθεσή μας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από μια μακρά διαβούλευση, αναφορικά με την κατασκευή της Μονάδας Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κέρκυρας. Ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων ουσιαστικά παίρνει πλέον το «πράσινο φως» από το ΣτΕ προκειμένου να προχωρήσει στη διαγωνιστική διαδικασία, τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Τρεπεκλής, για να προσθέσει:

«Ως εκ τούτου αποδεικνυόμαστε συνεπείς σε όλα όσα είχαμε δεσμευτεί στους συμπολίτες μας και μέσα στα επόμενα 3 χρόνια η Κέρκυρα θα έχει έτοιμο το πολυπόθητο εργοστάσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτή ήταν η δέσμευσή μου από την πρώτη στιγμή και προεκλογικά φυσικά, με τους συμπολίτες μας να μ’ εμπιστεύονται σε όσα είπα γνωρίζοντας, άλλωστε, ότι και στο παρελθόν ό,τι είχαμε πει για το θέμα, το είχαμε κάνει πράξη. Όπως θα θυμάστε, το 2014 είχαμε φτάσει με τις ενέργειές μας στο ίδιο ακριβώς σημείο που είμαστε και σήμερα. Όμως μια σειρά από επιπόλαιες προσεγγίσεις μάς οδήγησαν στο να χάσουμε μια δεκαετία, να κοστίσει πολλά εκατομμύρια στους συμπολίτες μας η διαχείριση των απορριμμάτων και να έχουν «στραγγίξει» τα ταμεία του Α’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των Δήμων».

Πέρα από τη διαγωνιστική διαδικασία για το εργοστάσιο επεξεργασίας της Κέρκυρας, ο κ. Τρεπεκλής αναφέρθηκε και στην περιβαλλοντική αποκατάσταση του Τεμπλονίου, όπως βέβαια και στις ενέργειες που θα γίνουν στο μεσοδιάστημα μέχρι να κατασκευαστεί το εργοστάσιο:

«Είμαστε εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη μεταφορά των χύδην απορριμμάτων που βρίσκονται στην περιοχή του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ούτως ώστε να πάρει σειρά και η επιβεβλημένη περιβαλλοντική αποκατάσταση στο Τεμπλόνι. Άμεσα ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων προχωρά στη διαγωνιστική διαδικασία και για την αναβάθμιση του Κέντρου Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) στο Τεμπλόνι παράλληλα με την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), ενέργειες οι οποίες ευελπιστούμε ότι θα μειώσουν το ετήσιο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός νησιού, το οποίο έχει αποστραγγίσει τα ταμεία των Δήμων».

Ο Γιάννης Τρεπεκλής κατέληξε δίνοντας για μια ακόμα φορά το ενωτικό στίγμα της συνεργασίας των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου:

«Είμαστε στον σωστό βηματισμό για το μεγάλο έργο της Ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, τον στηρίζουμε κι εγώ προσωπικά και το συμβούλιο του ΦοΔΣΑ και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, είμαστε όλοι έτοιμοι ν’ ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις για ένα ποιοτικό και όσο το δυνατόν πιο γρήγορο αποτέλεσμα, ώστε ν’ απαλλαγούμε από τον οικονομικό βραχνά της μεταφοράς των απορριμμάτων της Κέρκυρας. Εννοείται ότι μέχρι την υλοποίηση του εργοστασίου δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, θα κάνουμε ενέργειες, τις οποίες βέβαια θα πρέπει να στηρίξουν οι Δήμοι, εμείς ωστόσο, ως Περιφέρεια θα είμαστε δίπλα τους και θα έχουν τη στήριξή μας, έτσι ώστε στο μεσοδιάστημα να μειωθεί το κόστος της μεταφοράς όσο το δυνατόν περισσότερο».

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία

otavoice

Ο Χ. Μπονάνος στην ορκωμοσία νοσηλευτών του Γ.Ν. Πατρών

otavoice

Τοιχογραφία από Βραζιλιάνους καλλιτέχνες στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στη Ν. Ιωνία

otavoice

Δ. Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων 24-26/9

otavoice

Π.Ε.Δ.Δ.Ε: Τάσσεται ενάντια στη συγχώνευση σχολείων και κατάργηση τμημάτων

otavoice

Π.Δ.Ε: Ανοικτή πρόσκληση σε επιχειρήσεις για συμμετοχή στην 11η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

otavoice