OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Πειραιά: Παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου

Έχοντας ως κεντρικό σύνθημα τις λέξεις «Παρεμβαίνω-Συνομιλώ-Προκαλώ-Προτείνω», πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μεγάλη επιτυχία, η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος της σεζόν 2024-2025, από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Γιάννη Χατζηαλέξη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκο Διαμαντή.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής παρουσίασε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα, με κύρια χαρακτηριστικά την πνευματικότητα, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και την σύμπλευση καθιερωμένων και νέων δημιουργών, το οποίο εκτείνεται, με παραστάσεις, δράσεις και παρεμβάσεις, και στις τρεις σκηνές του θεάτρου -Κεντρική, Ωμέγα, Φουαγιέ- αλλά και έξω από αυτό, σε σημαντικά τοπόσημα της πόλης του Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αποτελεί τη ναυαρχίδα του πολιτισμού της πόλης μας, διαγράφει τα τελευταία δέκα χρόνια μια σταθερά ανοδική και λαμπρή πορεία και συγκαταλέγεται στα κορυφαία θέατρα της χώρας μας. Οι υψηλού επιπέδου παραστάσεις που «ανεβαίνουν» όλα αυτά τα χρόνια-όπως θα συμβεί και το 2024-2025– με σπουδαίους σκηνοθέτες, συγγραφείς, ηθοποιούς, είναι εξαιρετικές και αναμφισβήτητα ανταποκρίνονται στο κύρος και στην ιστορικότητα του θεάτρου. Το Δημοτικό Θέατρο στηρίζεται οικονομικά σε μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Πειραιά, Περιφέρειας Αττικής και Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι σημαντικό να αναφέρω πως φέτος η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση, η οποία πλέον θα ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ για τέσσερα χρόνια. Μένει να συμφωνήσουμε με τον Υπουργείο Πολιτισμού και θεωρώ ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τη χαρά να προχωρήσουμε σε υπογραφές.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη η οποία θα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του θεάτρου μας και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου που στηρίζουν τον πολυδιάστατο καλλιτεχνικό ρόλο του θεάτρου. Πιστεύουμε ότι το Δημοτικό μας Θέατρο με το νέο πρόγραμμα θα ανταποκριθεί, για ακόμα μια φορά, στις προσδοκίες του θεατρόφιλου κοινού, αλλά και όλων όσοι αγαπούν τον πολιτισμό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Νίκο Διαμαντή, τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πολιτισμού Γιάννη Χατζηαλέξη, τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη και όλους τους εργαζόμενους. Προχωράμε με όραμα και αποφασιστικότητα, ώστε το Δημοτικό μας Θέατρο να πρωταγωνιστήσει για ακόμα μια χρονιά στα θεατρικά δρώμενα της χώρας μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, από την πλευρά της, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι, είμαστε ικανοποιημένοι. Ο κόσμος όλος που είναι εδώ μας κάνει περήφανους. Είναι μια όμορφη μέρα κάθε φορά που παρουσιάζεται το ετήσιο πρόγραμμα του ΔΘΠ. Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας συγχαρητήρια στον Γιάννη Μώραλη, στη Διεύθυνση Πολιτισμού και στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Έχω παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες που έγιναν, ώστε ένα ιστορικό μνημείο να πάρει ζωή και να πρωταγωνιστήσει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας. Ως Περιφέρεια Αττικής στηρίζουμε και επικροτούμε την προσπάθεια και αυτή την χρονιά. Προ λίγων ημερών αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδότησης για την επόμενη 4ετια. Αυτή την 4ετία θα γίνουν πολύ περισσότερες δράσεις. Δράσεις που θα γίνονται εκτός θεάτρου, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Θέλουμε το θέατρο να είναι ανοιχτό προς όλο τον κόσμο. Το αγαπημένο μας θέατρο να γεμίσει από ζωή».

Ενώ, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Γιάννης Χατζηαλέξης είπε: «Θα σταθώ σε δύο σημεία. Καταρχάς στα εργαστήρια, που απευθύνονται σε μεγάλο κοινό και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και ο κόσμος πρέπει να τα αγκαλιάσει. Δύσκολες ομάδες, εργαστήρια που πρέπει να αναδείξουμε. Και κατά δεύτερο στις δυσκολίες που είχαμε τους τελευταίους 9 μήνες μετά την κατάργηση των νομικών προσώπων. Εμείς θέλουμε ένα θέατρο εξωστρεφές και δυνατό. Ευχαριστώ το προσωπικό του θεάτρου και της Διεύθυνσης για την υπομονή. Εύχομαι να σηκώσουμε αυτό το θέατρο ακόμα πιο ψηλά».

Τέλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκος Διαμαντής συμπλήρωσε:

«Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι για εμάς ένα μικρό Εθνικό Θέατρο. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που δουλέψανε όλο αυτό το διάστημα εδώ στο θέατρο, που δημιουργήσαμε όλο αυτό το πρόγραμμα και τους καλλιτέχνες που στάθηκαν δίπλα μας, ώστε να δημιουργήσουμε έναν πρότυπο οργανισμό. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θέλει να δώσει φωνή στη νέα γενιά. Να δώσει φωνή στους ανθρώπους της πόλης, να νιώσουν ότι αυτό το θέατρο είναι το σπίτι τους. Περηφανεύομαι ότι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κατάφερε να έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό θεατών. Σε ένα κόσμο αδικαιολόγητο, προσπαθήσαμε να φέρουμε τον άνθρωπο στο προσκήνιο. Ο άνθρωπος και τα χαρακτηριστικά του, το ξανακοίταγμα του ανθρώπου μέσα από το θέατρο, είναι η απάντηση στην εποχή μας.

Αποβλέπουμε σε ενεργούς πολίτες, που θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους και να σφυρηλατήσουν σιγά-σιγά, με το δικό τους τρόπο, τις δικές τους προσωπικές συντεταγμένες. Αν στοχεύουμε κάπου, αν κάτι έχει να πει σήμερα το πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, είναι να δημιουργήσει ένα μέλλον που με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους προσπαθεί να το αναζητήσει στους αυθαίρετους, τους ακατάτακτους, αυτούς που μας βγάζουν τη γλώσσα. Σε αυτούς στραφήκαμε με αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε ένα ανοιχτό θέατρο. Ένα θέατρο με ισχυρό πρόγραμμα διάρκειας. Δεν μας ενδιαφέρουν τα πυροτεχνήματα».

Σχετικά Άρθρα

Ηλεκτρονικός οδηγός από e-trikala για σχεδιασμό στρατηγικών για κλιματικά ουδέτερες πόλεις

otavoice

Δ. Δίου-Ολύμπου: Επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στο ΚΥ Λιτοχώρου

otavoice

Στ. Αρναουτάκης: «Ο τουρισμός στην Κρήτη στηρίζεται στα στελέχη και τους εργαζόμενους του»

otavoice

Δ. Ιθάκης: Ένταξη του Λιμανιού των Φρικών, στο ΕΣΠΑ Μεταφορές 2021-2027

otavoice

Π.Κ.Μ: Πρόσκληση συμμετοχής στην έκθεση “WINTER FANCY FOOD SHOW 2025”

otavoice

ΚΕΔΕ: Στο Ηράκλειο Κρήτης συνεχίζεται αύριο ο προσυνεδριακός διάλογος

otavoice