OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Πεντέλης: Eνιαίο δυνητικό τέλος 0,50/m2 για απαλλοτριώσεις και κοινωφελή έργα

Ακολουθώντας την πρωτοποριακή και ιστορική απόφαση που ελήφθη το 2007 και αφορούσε στον τότε Δήμο Μελισσίων, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικιστική, περιβαλλοντική και λειτουργική ανάπτυξη του τόπου μας, το Δημοτικό Συμβούλιο της 8/10/2024 με απόφασή του ενέκρινε την ενοποίηση του ενιαίου δυνητικού τέλους 0,50€/m2 το χρόνο ανά μονάδα επιφανείας κτιρίων και στις τρεις δημοτικές κοινότητες του Δήμου.

Το ‘0,50’, όπως είναι γνωστό, είναι το μόνο εργαλείο που έχει ο Δήμος στα χέρια του ώστε να εξασφαλίσει χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, χώρους στάθμευσης, πεζοδρόμια, αλλά και κοινωφελείς χώρους που θα στεγάσουν παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Ήδη, χρησιμοποιώντας χρήματα από το ‘0,50’, εξαγοράστηκε το οικόπεδο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, επιφάνειας 1650τ.μ,, απέναντι από το Κολυμβητήριο στη ΔΚ Μελισσίων, ώστε να μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης και “Πάρκο Τσέπης”. Εκτός αυτού, σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η εξαγορά και διαμόρφωση του οικοπέδου απέναντι από το 2ο δημοτικό σχολείο Μελισσίων (στην οδό 17 Νοέμβρη) καθώς και η εξαγορά και διαμόρφωση της “Πλατείας Πόγκα” ενός χώρου που βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση από τη δεκαετία του ’60.

Η αδυναμία πραγματοποίησης αντίστοιχων κινήσεων στην Πεντέλη και τη Νέα Πεντέλη (τα μέχρι στιγμής εισπραχθέντα τέλη αφορούν μόνο στη δημοτική ενότητα των Μελισσίων) ειδικά τώρα που η διοίκηση καλείται να αναπλάσει και να αναμορφώσει το σύνολο των δύο πόλεων μετά τις καταστροφικές φωτιές του ’22 και ’24, επίσπευσε την εφαρμογή του ‘0,50’, ώστε να αξιοποιηθεί με σκοπό την ανάπτυξη των υποδομών και για κοινωφελή έργα.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι για ένα κτίσμα των 100τμ η επιβάρυνση θα ανέλθει στα 4,16€/μήνα, ενώ θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή των πυρόπληκτων δημοτών από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου και των ευπαθών ομάδων.

Σημειώνεται ότι τα εισπραχθέντα ποσά από κάθε δημοτική κοινότητα θα διατίθενται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα.

‘Μέσα στη θητεία μας, η αξιοποίηση του τέλους θα πετύχει χρηματοδότηση σε έργα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των ΔΚ Νέας Πεντέλης και Πεντέλης από τις πληγές της πυρκαγιάς της 12ης Αυγούστου, για την ευκολότερη και ασφαλέστερη κίνηση των πεζών της πόλης μέσα από μια σειρά από παρεμβάσεις, αναπλάσεις, αλλά και ανακατασκευές πεζοδρομίων σε κάθε γειτονιά και για πολλά άλλα.

Σήμερα κάνουμε το βήμα που χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε επιτέλους την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, για να αποδώσουμε χώρους και έργα που θα κάνουν τον Δήμο μας σύγχρονο και λειτουργικό, για να φτιάξουμε μαζί την πόλη στην οποία θέλουμε να ζήσουμε. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι δυνάμεις του χθες, με τον στείρο αρνητισμό τους αδυνατούν να δώσουν όραμα στον τόπο και να συμβάλουν σε αυτήν την πορεία’, δήλωσε η Δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου.

Σχετικά Άρθρα

Ηλεκτρονικός οδηγός από e-trikala για σχεδιασμό στρατηγικών για κλιματικά ουδέτερες πόλεις

otavoice

Δ. Δίου-Ολύμπου: Επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στο ΚΥ Λιτοχώρου

otavoice

Στ. Αρναουτάκης: «Ο τουρισμός στην Κρήτη στηρίζεται στα στελέχη και τους εργαζόμενους του»

otavoice

Δ. Ιθάκης: Ένταξη του Λιμανιού των Φρικών, στο ΕΣΠΑ Μεταφορές 2021-2027

otavoice

Π.Κ.Μ: Πρόσκληση συμμετοχής στην έκθεση “WINTER FANCY FOOD SHOW 2025”

otavoice

ΚΕΔΕ: Στο Ηράκλειο Κρήτης συνεχίζεται αύριο ο προσυνεδριακός διάλογος

otavoice