OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Γαλλία: Στο 26,63% η συμμετοχή στις εκλογές έως τις 12 – Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981

Μαζικά προσέρχονται οι Γάλλοι στις κάλπες, με τον ένα στους τέσσερις ψηφοφόρους να έχει ήδη επιτελέσει το εκλογικό του καθήκον. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ως τις 12 το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ήταν 26,63%, αυξημένη κατά 7,5 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2022 (18,99%), καθώς και του πρώτου γύρου (25,9%).

Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981 (28,3%), οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία.

Σημειώνεται ότι σήμερα διεξάγονται εκλογές στις 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας. Από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη εκλέγει 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων.

 

Τα βλέμματα όλης της Ευρώπης είναι καρφωμένα στη Γαλλία καθώς το στοίχημα είναι αν θα καταφέρει η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πέν να κατακτήσει αυτοδυναμία αναδεικνύοντας για πρώτη φορά στην ιστορία, μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή την ακροδεξιά Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει λίγες πιθανότητες.

Τα ζητούμενα είναι δύο.Το ένα είναι να υπάρξει σημαντική συμμετοχή, έτσι ώστε το καθαρό αποτέλεσμα και το δεύτερο είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση στη Γαλλία.

Στην Ευρώπη, και ειδικά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι συμβαίνει στη Γαλλία, που είναι από τις ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)

Και αυτό όχι τόσο για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό ή και ιδεολογικό πεδίο στη Γαλλία, αλλά το πώς θα λειτουργήσει η Γαλλία το επόμενο διάστημα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, καθώς όπως είναι γνωστό, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν έχει ηττηθεί και καταρρεύσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ αντιθέτως το κόμμα του Μπαρντελά είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών.

Τα διακυβεύματα είναι πολλά. Το πρώτο και σημαντικότερο για τους Ευρωπαίους είναι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός. Το κόμμα του Μπαρντελά θέλει να μειωθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και θέλει να υπάρξουν περισσότερα χρήματα στη διαμόρφωση εθνικών κοινωνικών πολιτικών.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το ζήτημα της Ουκρανίας και η εξωτερική πολιτική, όπου υπάρχει μια πολύ σοβαρή διαφορά ότι αυτή η στήριξη χωρίς όρια που παρείχε ο κ. Μακρόν προς την Ουκρανία στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής είναι κάτι το οποίο δεν υποστηρίζεται από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

 (Photo by Thibaud MORITZ / AFP)

Ένα τρίτο σημείο είναι το ζήτημα των μεταναστών, πού υπήρξε και βασικό επιχείρημα στην προεκλογική εκστρατεία της γαλλικής ακροδεξιάς: ότι δεν θέλουν πλέον οι γεννημένοι στη Γαλλία να αποκτούν απευθείας τη γαλλική ιθαγένεια.

Το ακόμα μεγαλύτερο θέμα, είναι το ζήτημα της διαμόρφωσης μιας νέας συνθήκης στην προοπτική της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ αν δεν υπάρχει μια ομόφωνη στάση από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, με γνωστό πρωταγωνιστή, τον τότε πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Γιοζεπ Μπορέλ, όταν η Γαλλία σε δημοψήφισμα απέρριψε το σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα, με πρόεδρο κιόλας το Ζακ Σιράκ που στήριζε αυτή τη μεταρρύθμιση.

Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όλοι έχουν πραγματικά σήμερα στραμμένα τα βλέμματά τους στη Γαλλία και στο αποτέλεσμα των εκλογών. Η Δευτέρα θα είναι μια καινούργια μέρα για τη Γαλλία αλλά και για την Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

Θέμα χρόνου η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Πάνω από 2.000 νεκροί στο Λίβανο

otavoice

Αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ – Μήνυμα αλληλεγγύης σε Παλαιστίνη και Λίβανο

otavoice

Πορείες σε όλο τον κόσμο για την Παλαιστίνη

otavoice

1,2 εκατ. εκτοπισμένοι στο Λίβανο που δέχεται συνεχή ισραηλινά πλήγματα

otavoice

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 8-10 Νοεμβρίου το συνέδριο- Τι αποφασίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή

otavoice

Ο Νετανιάχου διακινδυνεύει μια μακροχρόνια εμπλοκή στον Λίβανο

otavoice