OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΣΥΡΙΖΑ: Στις 8-10 Νοεμβρίου το συνέδριο- Τι αποφασίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή

Με την έγκριση της απόφασης που εισηγήθηκε η Πολιτική Γραμματεία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε η σημερινή επεισοδιακή συνεδρίαση του οργάνου.

Κατόπιν τούτου, μετακινείται η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου στις 8-10/11, ενώ παραμείνουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων (24/10) και η ημερομηνία εκλογής Προέδρου (24/11). Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι σε αυτό το πλαίσιο 25/10 και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3/11.

Επίσης, σύμφωνα με τις επίσημες κομματικές πηγές υπερψηφίστηκε τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης για την αποδέσμευση της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή Προέδρου. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της νέας ΚΕ δεν θα εκλεγούν την ίδια ημέρα με τον πρόεδρο. Η βουλευτής Νίνα Κασσιμάτη, που είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, επέστρεψε προκειμένου να καταψηφίσει το κείμενο της απόφασης και να αντικρούσει την τροπολογία Χατζησωκράτη. Η τροπολογία συγκέντρωσε 12 κατά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποδεκτή με ευρεία πλειοψηφία έγινε και η πρόταση προσθήκης που κατέθεσαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μπουλέκος, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος».

Ακόμη εξουσιοδοτήθηκε η Πολιτική Γραμματεία για να παραλάβει τους φακέλους των υποψηφιοτήτων και να προχωρήσει στα διαδικαστικά. Επίσης, έγινε αποδέκτη η πρόταση του μέτρου για την εκλογή των συνέδρων, που έχει τρεις διαβαθμίσεις ανάλογα με τη συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων: ξεκινά απο 1 προς 40 και πηγαίνει μέχρι 1 προς 60.

Όσα προηγήθηκαν

Τις αλλαγές στον οδικό χάρτη επέκριναν τα στελέχη της πλευρά του πρώην προέδρου κατηγορώντας την πλειοψηφία ότι διαλύει τα πάντα κι ότι καταπατεί το καταστατικό. Την ίδια ώρα η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε στην Κ.Ε. την υποψηφιότητα Κασσελάκη και το πόθεν έσχες με 87 υπογραφές.

“Μετά τις κρυφοφανερές ψηφοφορίες και τις τηλεφωνικές ψήφους φτάσαμε στο συνέδριο με ζουμ που θα το χειρίζονται οι ίδιοι ακριβώς για να βάλουν σιγαστήρα στη φωνή του ελληνικού λαού. Κατέθεσα λοιπόν σήμερα ενώπιον της επιτροπής τις 87 συμβολικές υπογραφές που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη – 87 όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψαν και το πόθεν έσχες του” τόνισε η κα Τζάκρη.

Στη Θεοδώρα Τζάκρη απάντησε άμεσα η Όλγα Γεροβασίλη: “Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων. Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος“.

Μέσα σε ένα εμπρηστικό κλίμα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησε η πλευρά Κασσελάκη καταγγέλλοντας τις διαδικασίες.

Την κατάθεση της υποψηφιότητας Κασσελάκη σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος: “Παίρνω το θετικό ότι υπάρχει η διαδικασία της άρσης εμπιστοσύνης και προχωράμε στην εκλογή με τις διαδικασίες που βάζουν τα όργανα“.

Τη στάση της πλευράς Κασσελάκη σχολίασε με το δικό του τρόπο ο Παύλος Πολάκης: “Μικροκακομοιριές… όποιος δεν μπορεί να διατυπώσει συγκεκριμένο όραμα πάει και καθίζει σαν την κουτσομόλα γυνάικα, που λεει, α, μου καναν αυτό, μου καναν εκείνο“.

«Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων μας», όπως δήλωσε, ο Νικόλας Φαραντούρης κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία, συνοδεύοντας την από 34 υπογραφές μελών της ΚΕ και το πόθεν έσχες του.

Την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε και ο Απόστολος Γκλέτσος, δηλώνοντας στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος ότι έχει συγκεντρώσει και κατέθεσε 32 υπογραφές (σ.σ απαιτούνται τουλάχιστον 30). Ανέφερε ότι είναι συγκινημένος που μίλησε για πρώτη φορά στην ΚΕ και τόνισε ερωτηθείς για την υποψηφιότητα του, ότι «το στοίχημα είναι την πρώτη Κυριακή να φέρουμε τον κόσμο στην κάλπη».

Την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει επισήμως υποψηφιότητα και ο Σωκράτης Φάμελλος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤNews.

«Πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι μία καινούργια φάση. Πλέον έχουμε υποψήφιους προέδρους, έχουμε επίσημα κατατεθειμένες υποψηφιότητες», δήλωσε ο Νίκος Παππάς στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι μόνο αναγκαίο, είναι και επείγον να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον κόσμο. Με ομοψυχία και σοβαρότητα, με πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του Καταστατικού και των συλλογικών αποφάσεων των οργάνων μας», τόνισε η Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου κατά την τοποθέτηση της στην έναρξη της συνεδρίασης.

«Το σχέδιο πολιτικής απόφασης είναι ένα κείμενο που είναι προωθητικό και πολιτικά και προγραμματικά. Δυστυχώς δεν το υποστηρίζει όπως φαίνεται ο πρώην πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με βάση όσα υποστήριξε στο βίντεο χθες (για προοδευτικό χώρο, διαπλοκή κ.ά)», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατά την τοποθέτηση του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Θέμα χρόνου η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Πάνω από 2.000 νεκροί στο Λίβανο

otavoice

Αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ – Μήνυμα αλληλεγγύης σε Παλαιστίνη και Λίβανο

otavoice

Πορείες σε όλο τον κόσμο για την Παλαιστίνη

otavoice

1,2 εκατ. εκτοπισμένοι στο Λίβανο που δέχεται συνεχή ισραηλινά πλήγματα

otavoice

Ο Νετανιάχου διακινδυνεύει μια μακροχρόνια εμπλοκή στον Λίβανο

otavoice

Βελόπουλος: Η θέση Γεραπετρίτη για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, επιβάλλει την αποπομπή του

otavoice